Menu

Adviesbrieven 2020

Wilt u adviseren over schoolkeuze?

Als leerkracht van groep 8 staat u voor de uitdaging om leerlingen en hun ouders passend advies te geven over de keuze van een vervolgschool. Er is in Nederland een breed aanbod van middelbare scholen, waarbij elke school zijn eigen kenmerken heeft. Onze geactualiseerde serie ‘opleidingen, thema’s en onderwijsconcepten’ geeft een uitgebreide toelichting op de bijzondere vormen in het voortgezet onderwijs. Van deze artikelen kunt u vrij gebruik maken in uw rol als adviseur. Heeft u vragen of verdere suggesties; schroom niet om contact met ons op te nemen!

 

Sabine Upperman VO Gids redactieVan: Sabine Upperman, redactie VO Gids
(Afgestudeerd onderwijskundige, onder andere werkzaam bij een vernieuwende middelbare school in Overbetuwe, doet onderzoek naar het onderwijsaanbod van het voortgezet onderwijs in Nederland)

Beste leerkracht van groep 8,

U speelt een belangrijke rol in de schoolkeuze van uw leerlingen. U adviseert niet alleen welk schooltype bij leerlingen past, maar u geeft ook achtergrondinformatie over de verschillende scholen voor voortgezet onderwijs in de buurt. De verschillen tussen scholen zijn vaak groot en soms juist subtiel.

De geschikte school?

Een geschikte school betekent meer dan alleen het juiste niveau. Iedere school heeft eigen ambities en bijzondere kenmerken. Het ene kind is misschien op zijn plek op een technasium of gymnasium, terwijl een klasgenootje beter tot haar recht komt in het groen onderwijs. En voor een andere leerling is een school voor topsporters juist de beste keuze.
Naast het type opleiding of de thematische insteek, kunnen middelbare scholen ook qua onderwijskundig concept flink verschillen. Waar het ene kind als een vis in het water is bij een montessorischool, gedijt een ander beter op een vrijeschool of juist een daltonschool.

Een selectie voor u

Voor uw leerlingen en hun ouders is het waardevol als u over al dit soort keuzes kunt meedenken. We willen u hiervoor graag van extra informatie voorzien. Drie jaar geleden hebben we een begin gemaakt met onze artikelen. Ook dit jaar ontvangt u van ons digitaal achtergrondinformatie over een uiteenlopend onderwijsaanbod.
Met dit informatieoverzicht kunt u beter bepalen welke school bij een kind past. De inhoud is geheel onafhankelijk en gebaseerd op onderzoek in binnen- en buitenland. Wij hopen dat de inhoud u als groep 8 leerkracht kan ondersteunen bij uw rol als adviseur.

Opleidingen, thema’s en onderwijsconcepten:

We bieden u artikelen over de volgende opleidingen aan:

Onderstaande artikelen zijn een toelichting op verschillende thema’s in scholen:

Hieronder vindt u hieronder de artikelen over de verschillende onderwijsconcepten in Nederland:

Tenslotte bieden wij u extra informatie over de volgende onderwerpen:

Als u een opleiding, thema, onderwijsconcept of een ander onderwerp mist, dan horen wij het graag. Dat geldt natuurlijk ook als u nuttige aanvullingen voor ons hebt.
Mail ons en wij gaan op onderzoek uit.

Met vriendelijke groet,
Sabine Upperman, redactie VO Gids