Menu

Het stappenplan van de VO Gids

Hulp bij de schoolkeuze voor jouw middelbare school; de VO Gids helpt je daarbij. Want een school kiezen doe je niet zomaar. Maar met dit stappenplan kom je er altijd uit.

Stap 1 Wat zijn jouw sterke punten

Ieder mens heeft talent, dus jij ook! En toekomstdromen, die heb je vast ook. Dat zijn mooie uitgangspunten bij je schoolkeuze. Zoek je talent, durf te dromen en zoek de school die bij jou past.

Bedenk eens…
Sommige kinderen weten al jong wat ze later willen worden, maar de meeste kinderen in groep 7 en 8 weten dat nog niet. Bedenk dan eens wat je zelf graag doet. Waar krijg je energie van? Ben je praktisch, technisch, behulpzaam, sportief of creatief? Houd je van taarten bakken of tuinieren, van filmpjes maken, dingen repareren, dieren verzorgen of spelen met kinderen? Als je iets leuk vindt, zul je het vaak doen en daardoor word je er nog beter in. Zo komt vanzelf je talent bovendrijven. En je ziet, dat kan van alles zijn.

Ga het ontdekken
Het is best belangrijk om hier eens over na te denken, want je wordt gelukkiger en succesvoller als je dingen doet die je leuk vindt. En dat geldt voor je hele leven. Maar het is helemaal niet erg en zeker niet gek als je het nu nog niet weet! Je zult het de komende jaren ontdekken. Door de nieuwe vakken die je op je VO-school krijgt. Of door een talentprogramma, waar je op veel VO-scholen aan mee kunt doen, waardoor je weer andere dingen (over jezelf) leert. Ook zijn er VO-scholen waar je je keuzes nog kunt uitstellen door een langere brugperiode. Vraag ernaar op de VO-scholen die je bezoekt.

Meer over talent en beroep en voorbeelden

Je zoektocht naar een passende vo-school begint in elk geval bij het schooladvies en de eindtoets.

Stap 2 Welke schooltype past bij jou?

De eerste keuze die je maakt voor het voortgezet onderwijs (vo), is de opleiding ofwel het schooltype. Wordt het praktijkonderwijs, vmbo, mavo, havo, vwo, gymnasium of voortgezet speciaal onderwijs? Deze keuze hoef je niet zelf te maken: het staat in het schooladvies, datje krijgt van je juf of meester in groep 8. Maar wat kun je verwachten van de verschillende schooltypes?

Welk schooltype past bij jou?

We hebben de opleidingen voor je op een rijtje gezet.

Stap 3 Hoe leer jij het beste?

Iedereen leert anders, daarom zijn er zoveel verschillende scholen. Wil je naar een grote of een kleine school? Heb je liever praktijkles of leer je liever uit boeken? Klassikaal les? Zelfstandig werken?

Hoe leer jij het beste?

Veel scholen bieden een combinatie van klassikaal en zelfstandig werken, al dan niet met behulp van ict. Sommige scholen kiezen voor een speciale aanpak. Dat is met een moeilijk woord: het onderwijsconcept.

Op de volgende pagina’s lees je meer over de werkwijze van scholen met een bepaald onderwijsconcept:

Stap 4 Wat voor extra’s bieden scholen je?

De scholen van nu bieden vaak iets extra’s. Misschien denk je nu: nog meer vakken? Maar je zult verbaasd staan wat de scholen aanbieden.

Welk thema past bij jou?

Waarom?
Omdat gebleken is dat kinderen die het leuk vinden op school, in álle vakken beter scoren.
Dus zoek iets leuks uit, dan leer je nog beter!

  • Je kunt kiezen voor scholen met een speciaal thema. Dit thema speelt dan een rol bij meerdere vakken. In veel gevallen is het specifieke thema op meerdere scholen goed vergelijkbaar.
  • Op veel scholen zijn er extra vakken of onderneemt de school daarvoor bijzondere activiteiten. Dit noemen ze extra aanbod.
    Dit aanbod geeft jou daarmee de mogelijkheid je te verdiepen in leuke onderwerpen, je (extra) te bekwamen in een taal of om al eens rond te neuzen op je mogelijke vervolgopleiding.

Stap 5 Maak je klaar voor de brugklas

Welke school je ook kiest, je begint in de brugklas. En in zo’n brugklas is bijna alles anders dan op de basisschool. Hoe overleef je dat? Bekijk alvast de handige tips en tricks van de VO Gids om je voor te bereiden. Dan ben je straks helemaal klaar voor de brugklas en ga je relaxed naar je nieuwe school.

Bereid je voor op de overstap

Stap 6 Erop af!

Wil je meer lezen over de scholen in jouw regio? De SchoolWijzer geeft een compleet overzicht en veel scholen presenteren zich op speciale scholenpagina’s.

Scholen bekijken en vergelijken

Maar hoe het écht is op een school, dat zie je en voel je alleen als je erheen gaat. Bezoek dus vooral open dagen met je ouders en neem je VO Gids mee, met die handige dubbele checklist (één voor jou en één voor je ouders), ook te vinden op pagina 76-77 van de VO Gids. Dan kom je gegarandeerd tot een goede keus!

Wij wensen je veel succes bij je schoolkeuze!

Maak kans op
een Cortina fiets!