Menu

Het stappenplan van de VO Gids

Hulp bij schoolkeuze middelbare school, de VO Gids helpt je daarbij. Want een school kiezen doe je niet zomaar. Met dit stappenplan kom je er altijd uit.

Stap 1 Wat zijn jouw sterke punten

Ieder mens heeft talent, dus jij ook!
Maar misschien moet jij je sterke punten nog ontdekken. Ben je praktisch, technisch, behulpzaam, sportief of creatief?

Lees samen met je ouders de tips op pagina 4 en 5 in de VO gids 2021 (verkrijgbaar via je basisschool) om erachter te komen.
Probeer ook al een beetje te bedenken welke kant je later op wilt.
Welk beroep lijkt je leuk? De artikelen op pagina 6 tot en met 9 in de gids kunnen je daarbij helpen.

Op pagina 10-11 zie je welke leerroutes er zijn. Het schooladvies is hierbij je startpunt.

Hieronder vind je nog wat extra informatie.

Stap 2 Welke school past bij jou?

Ga je naar het voortgezet onderwijs (VO), dan is je eerste keuze één van de opleidingen van de middelbare school. Wordt het praktijkonderwijs, vmbo, mavo, havo, vwo, gymnasium of voortgezet speciaal onderwijs?

We hebben de opleidingen voor je op een rijtje gezet.

In de VO Gids 2021 (verkrijgbaar via je basisschool) kun jij meer lezen over de verschillende schoolniveaus (pagina 17-30). Wat het ook wordt, je begint straks in de brugklas…

Stap 3 Hoe leer jij het beste?

Iedereen leert anders, daarom zijn er zoveel verschillende scholen. Wil je naar een grote of een kleine school? Heb je liever praktijkles of leer je liever uit boeken? Klassikaal les? Zelfstandig werken?

Veel scholen bieden een combinatie van klassikaal en zelfstandig werken, al dan niet met behulp van ict.
Sommige scholen kiezen voor een speciale aanpak. Dat is met een moeilijk woord: het onderwijsconcept.

Op de volgende pagina’s lees je meer over de werkwijze van scholen met een bepaald onderwijsconcept:

Stap 4 Wat voor extra’s bieden scholen je?

De scholen van nu bieden vaak iets extra’s. Misschien denk je nu: nog meer vakken? Maar je zult verbaasd staan wat de scholen aanbieden.

Waarom?
Omdat gebleken is dat kinderen die het leuk vinden op school, in álle vakken beter scoren.
Dus zoek iets leuks uit, dan leer je nog beter!

  • Je kan kiezen voor scholen met een speciaal thema. Dit thema speelt dan een rol bij meerdere vakken. In veel gevallen is het specifieke thema op meerdere scholen goed vergelijkbaar.
  • Op veel scholen zijn er extra vakken of onderneemt de school bijzondere activiteiten. Dit noemen ze extra aanbod.
    Dit aanbod geeft jou de mogelijkheid je te verdiepen in leuke onderwerpen, je (extra) te bekwamen in een taal of om al eens rond te neuzen op je mogelijke vervolgopleiding.

Stap 5 Ben je klaar voor de brugklas?

Welke school je ook kiest, je begint in de brugklas. En in zo’n brugklas is bijna alles anders dan op de basisschool. Hoe overleef je dat? Bekijk alvast de handige tips en tricks van de VO Gids om je voor te bereiden. Dan ben je straks helemaal klaar voor de brugklas en ga je relaxed naar je nieuwe school.

Stap 6 Erop af!

Wil je meer lezen over de scholen in jouw regio? De SchoolWijzer geeft een compleet overzicht en veel scholen presenteren zich op speciale scholenpagina’s.

Maar hoe het écht is op een school, dat zie je en voel je alleen als je erheen gaat. Bezoek dus vooral open dagen met je ouders en neem je VO Gids mee, met die handige dubbele checklist (één voor jou en één voor je ouders), ook te vinden op pagina 78-79 van de VO Gids. Dan kom je gegarandeerd tot een goede keus!

Wij wensen je veel succes bij je schoolkeuze!