Menu

Over de VO Gids

De VO Gids wordt gemaakt door een onafhankelijke redactie om leerlingen in groep 8 en hun ouders te informeren bij de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Dat is een grote stap. Bovendien zit het Nederlandse onderwijsstelsel ingewikkeld in elkaar. Met de VO Gids hebben leerlingen en ouders alle relevantie informatie bij elkaar in een overzichtelijke uitgave.

De VO Gids is toegankelijk voor alle VO-scholen in Nederland. Dus ongeacht onderlinge afspraken of gemeentelijke grenzen. Hieronder vind je informatie over de inhoud van de VO Gids en de redactie.

Compleet overzicht binnen de regio

De VO Gids is voor veel ouders en leerlingen vaak een eerste kennismaking met de instellingen voor voortgezet onderwijs (VO) in hun regio. Het zoeken naar informatie over VO-scholen in de buurt blijkt in de praktijk namelijk niet altijd zo eenvoudig. Daarom helpt VO Gids bij de eerste selectie van scholen die relevant en interessant zijn voor de leerling en zijn of haar ouders.  Ongeacht de gemeentelijke grenzen, maar wel binnen een maximale reistijd van 40 minuten (met de fiets of het openbaar vervoer). Met de SchoolWijzer zijn scholen daarnaast nog op veel meer persoonlijke voorkeuren te selecteren.

Handleiding voor de grote stap

De VO Gids biedt leerlingen en ouders handvatten voor de juiste vragen en keuzes. Het gaat immers niet alleen om het inschrijven bij een VO-school. Deze grote stap omvat daarnaast tal van praktische, psychologische en sociale aspecten. De VO Gids helpt hierbij met een deskundige redactie en veel voorbeelden uit de praktijk van het voortgezet onderwijs.

De VO Gids is kosteloos

De VO Gids kost de leerlingen en ouders niets. De financiering komt namelijk tot stand door deelname van middelbare scholen aan de gids met een uitgebreide presentatie van hun profiel en onderwijsaanbod.

Redactie

De VO Gids is een initiatief van een groep ouders, die zelf jaren geleden een gebrek aan informatie over het VO heeft ervaren. De inhoud van de VO Gids wordt samengesteld door ervaren onderwijsredacteuren. In deze redactie hebben zitting:

– Vanessa Pelle (hoofdredactie)
– Joyce Otte (webredacteur)
– Marijn Ruhaak (journalist)
– Sanne van der Most (journalist en fotograaf)

Onafhankelijke redactie

De redactie is geheel onafhankelijk. Bij de samenstelling van de gids staat het belang van de leerlingen en hun ouders voorop én de noodzaak voor hen om goed geïnformeerd te zijn. Er is immers veel te kiezen en de informatie kan complex zijn. De redactie heeft daarom als uitgangspunt dat de informatie in de VO Gids voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk moet zijn.

Redactieleden hebben een professionele achtergrond als redacteur/journalist. Een aantal redactieleden is daarbij zelf werkzaam (geweest) in of voor het onderwijs. Ook kinderen van de redactieleden zijn betrokken geweest bij de ontwikkeling van de VO Gids.

De VO Gids is onderdeel van Onderwijs Communicatie Groep.

De VO Gids 2024

 

Maak kans op
een Cortina fiets!