Menu

Opleidingen/schooltypes

Het voortgezet onderwijs in Nederland bestaat uit verschillende opleidingen of schooltypes. In het schooladvies dat je in groep 8 krijgt, staat welke VO-opleiding het beste bij jou past. Je leraar van groep 8 kent jou goed en weet op welk schooltype jij het meest succesvol zult zijn. Zelf kun je – met je ouders – ook nog nadenken welk schooltype past bij jouw talenten en toekomstdromen.

Overzicht van schooltypes/opleidingen en varianten

Hieronder zie je de kenmerken van de verschillende VO-opleidingen en daarna de opleidingsvarianten die sommige scholen aanbieden, zoals een plusprofiel. In het onderwijsschema van de VO Gids kun je zien hoe de schooltypes aansluiten op vervolgstudies, maar ook op elkaar. Je kunt namelijk altijd nog doorstromen van vmbo naar havo of van havo naar vwo. Stapelen noemen we dat. En stapelaars zijn vaak heel succesvol! Stappenplan stapelen

  • Praktijkonderwijs. Veel praktische lessen op veelal kleinschalige scholen. Deze opleiding stoomt je klaar voor het middelbaar beroepsonderwijs of werk. Je kunt vaak naast je diploma beroepscertificaten halen. Duurt meestal vijf jaar, maar dat staat niet vast.
  • Vmbo. Een mix van praktijklessen en theorielessen, eventueel extra hulp met LWOO. Binnen het vmbo kun je kiezen uit vier leerwegen. Deze bereiden je allemaal voor op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Alleen vanuit de theoretische en gemengde leerweg kun je ook doorstromen naar de havo. De vmbo-opleiding duurt vier jaar.
  • Mavo. De mavo is een andere naam voor de theoretische leerweg van het vmbo.
  • Havo. Staat voor hoger algemeen voortgezet onderwijs. De havo-opleiding duurt vijf jaar en je krijgt voornamelijk theorielessen. Dit schooltype bereidt je voor op het hoger beroepsonderwijs (hbo), maar je kunt ook doorstromen naar het vwo.
  • Vwo. Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Theoretische lessen. Opleiding duurt zes jaar. Je hebt keuze uit atheneum of gymnasium. Enige verschil is dat je op het gymnasium twee extra talen leert: Grieks en Latijn. Het vwo bereidt je voor op een studie aan de universiteit.
  • Vso. Voortgezet speciaal onderwijs. Opleidingen voor kinderen met een handicap, langdurige ziekte of een leer- of gedragsprobleem. Je kunt er een vmbo-, havo of vwo-diploma halen.

Opleidingsvarianten met een Plus

Sommige scholen bieden Plusvarianten aan van bepaalde schooltypes. Dat is een vorm van maatwerk in het onderwijs, voor leerlingen die nét iets meer uitdaging zoeken. Ook zijn er scholen die een meerjarige brugklas bieden om de uiteindelijke schoolkeuze uit te stellen. Meer informatie over deze opleidingsvarianten.

Lees meer over de verschillende opleidingen en reacties van leerlingen in de VO Gids 2022, pagina 16 tot en met 32.