Menu
basisscholen De VO Gids

Spannend: naar het voortgezet onderwijs!

De overstap van basisschool naar voortgezet onderwijs (VO) is spannend voor uw leerlingen en hun ouders. Natuurlijk gunt u elk kind in uw klas maximale kansen en u weet dat de kans op schoolsucces het grootst is als elk kind terechtkomt op de school die bij hem past. Als leerkracht van groep 8 bent u een belangrijke adviseur bij het keuzeproces. De VO Gids helpt u daarbij.

Gebruik de tools van de VO Gids

De VO Gids heeft verschillende tools die helpen een antwoord te geven op de volgende vragen:

  • welk schoolniveau en/of welke richting?
  • wat zijn de extra mogelijkheden?
  • waar bevinden de scholen zich?
  • hoe kom ik met de scholen in contact?

 

Stappenplan – Stap voor stap naar de juiste schoolkeuze

Het schooladvies is het startpunt. Om verder inzage te krijgen in mogelijkheden en te helpen bij het maken van keuzes heeft de VO Gids het stappenplan ontwikkeld. Met dit stappenplan kom je er altijd uit.

Extra aanbod – Er is veel te kiezen in het VO

Naast onderwijstype gaat het om leermethodes (onderwijsconcepten) en extra aanbod, zoals tweetalig onderwijs, een cultuurprofiel of een sportprofiel. De VO Gids biedt een uitvoerig overzicht -met een toelichting- van veel thema’s en extra’s.

Schoolwijzer – De VO Gids in de regio

De VO Gids verschijnt in ruim 60 verschillende edities. Naast het algemene informatieve deel bevat elke gids regionale informatie over de VO-scholen in úw regio. In dat deel kunt u met uw leerlingen kijken welke scholen voor hen bereikbaar zijn, wat deze aanbieden en waarin ze van elkaar verschillen.

OpenDagenPlanner – Maak kennis met de scholen

Het voortgezet onderwijs organiseert open dagen. Dé manier om een school beter te leren kennen en de keuze te toetsen. De VO Gids geeft een uitgebreid overzicht over de mogelijkheden.

De checklist – Vergeet ‘m niet!

Motiveer uw leerlingen en hun ouders om verschillende scholen te bezoeken en de sfeer te proeven. Met de checklists in de VO Gids kunnen ze zélf een vergelijkend onderzoek uitvoeren. Leer uw leerlingen hoe deze vragenlijsten werken en wijs hun ouders op het gemak van de checklists.