Menu

Vmbo-profielen

Met een vmbo-profiel oriënteer je als leerling je op een mogelijke vervolgopleiding en het werk dat je uiteindelijk wilt doen.
Leerlingen in het vmbo kiezen uiterlijk aan het eind van het 2e leerjaar voor een vmbo-profiel.

Vanaf het derde leerjaar volg je dus -naast het gemeenschappelijk deel- een aantal extra vakken die horen bij het gekozen profiel. Dit wordt door de school aangevuld met andere vakken. In de schoolgids staat altijd beschreven welke vakken daadwerkelijk worden gegeven door de school. Je kan tijdens de open dag vragen welke vakken op de school worden gegeven.

De keuze voor een vmbo-profiel

Voor veel leerlingen is het lastig om een keuze te maken uit de verschillende profielen. Gelukkig hoef je deze dan ook niet gelijk te kiezen.
Er zijn een aantal dingen van belang bij de keuze:

 • Welke vakken vind je leuk om te doen;
 • Voor welke vakken haal je goede cijfers;
 • Welke vervolgopleiding wil je later gaan doen, of welke richting wil je op;
 • Welke keuzevakken biedt de school aan naast het profiel.

Mocht je al een idee hebben wat je later graag zou willen doen, dan kan je via de SchoolWijzer al kijken of er een school in de buurt is die een profiel aanbiedt die je graag zou willen volgen. Vul je postcode of woonplaats in en filter de resultaten door het gewenste profiel aan te vinken.

Vervolgopleiding

Zoals gezegd is de profielkeuze belangrijk voor je vervolgopleiding. Voor een mbo opleiding wordt specifieke voorkennis verwacht. Een bepaald profiel of vak kan dan een vereiste zijn voor toelating tot de opleiding. Het is dus raadzaam om daar rekening mee te houden bij de keuze van je school.

Zo sluiten vmbo-bb en vmbo-kb naadloos aan op het mbo en kan je na vmbo-gl en vmbo-tl ook nog verder leren op mbo of havo.

Vmbo-bb, vmbo-kb of vmbo-gl

Ga je een basisberoepsgerichte (vmbo-bb), een kaderberoepsgerichte (vmbo-kb) of een gemengde leerweg (vmbo-gl) volgen, dan heb je de keuze uit de volgende 10 vmbo-profielen:

De vmbo-profielen op een rijtje

Bouwen, Wonen en Interieur (BWI)

In het technische profiel BWI maken leerlingen kennis met alle facetten van het bouwproces: van ontwerp tot product.

Je leert hier de basisvaardigheden aan en je doe basiskennis op. Je wordt nog geen volleerd metselaar of timmerman: hiervoor moeten je  verder leren op het MBO.

Dienstverlening en Producten (D&P)

Dit profiel biedt leerlingen de mogelijkheid hun keuze uit te stellen en zich breed te oriënteren op de wereld van arbeid en beroep.
Door allerlei opdrachten uit te voeren, leer je jezelf kennen en leer je keuzes maken. D&P is niet aan één sector of werkveld geboden, je kan dus verschillende kanten op.

Economie & Ondernemen (E&O)

Het profiel E&O bereidt leerlingen voor op een administratief beroep.
Economie & Ondernemen is een breed profiel en is vooral geschikt als je het leuk vindt om met cijfers en geld te werken.

Voorbeelden van beroepen zijn:

 • verkop(st)er
 • inkoper/inkoopster
 • magazijnmedewerk(st)er
 • receptiemedewerk(st)er
 • administrateur
 • juridisch medewerk(st)er
 • etaleur

Groen

Het profiel Groen is een brede opleiding waarin leerlingen aan de slag gaan met planten, dieren en voeding.

Je leert hier over producten uit de groene sector: telen op het land, verwerken en bereiden, transport en verkoop. Je krijgt les in het aanleggen van groen, bijvoorbeeld voor tuinen of parken in de stad.
Ook leer je om dieren te verzorgen en kan je kiezen voor lessen in bijvoorbeeld styling (bloem), koken en techniek.

Leerlingen die het profiel Groen kiezen, moeten in elk geval examen doen in het vak wiskunde en naar keuze biologie of natuurkunde (nask 1).

Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR)

Het beroepsgericht profiel HBR is, zoals de naam al zegt, gericht op de gastvrijheidsindustrie.
In het profiel maken leerlingen kennis met alle facetten van deze industrie.
Je leert onder meer koken voor gasten, maaltijden serveren en mensen onderhouden. Na dit profiel kan je je in één van de richtingen verder specialiseren of een brede opleiding blijven volgen richting het MBO.

Voorbeelden van beroepen zijn:

 • Kok(kin)
 • Brood- en banketspecialist
 • Gastheer/gastvrouw
 • Receptionist(e)
 • Facilitair medewerk(st)er
 • Promotie medewerk(st)er
 • Evenement assistent(e)

Maritiem en Techniek (MT)

Op drie scholen in Nederland wordt het profiel Maritiem en techniek gegeven. In het profiel Maritiem en Techniek (MT) wordt aandacht besteed aan kennis en vaardigheden uit de maritiem technische wereld.Het bereidt je voor op een wereld in de scheepvaart en alles wat daarmee te maken heeft.

Je kan terecht bij de volgende scholen:

Media, Vormgeving en Ict (MVI)

Het profiel MVI is iets voor leerlingen die creatief zijn en graag met computers werken. Ze leren onder andere eenvoudige netwerken aanleggen, verpakkingen maken en PR-uitingen verzorgen.

Mobiliteit en Transport (M&T)

Alles wat met vervoer te maken komt terug in het profiel M&T: van een fietsband plakken tot een route voor een vrachtwagen plannen en van een motor repareren tot lampen afstellen.

Produceren, Installeren en Energie (PIE)

In het profiel PIE komen installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek samen.

Aan de hand van tekeningen leer je hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekeningen en producten moet je ook zelf maken.

Zorg en Welzijn (Z&W)

Het profiel Z&W is voor leerlingen die graag met mensen om willen gaan.
Met een diploma Z&W kan je een opleiding gaan volgen in de zorgsector, het welzijnswerk, de uiterlijke verzorging, de horeca en facilitaire dienstverlening, het toerisme, de sport of de laboratoriumtechniek.

Vmbo-tl/mavo

Ga je naar het vmbo-tl/mavo, dan kies je na het tweede jaar ook een profiel.
Je hebt er vier om uit te kiezen:

Economie

Het profiel Economie sluit aan op veel mbo-opleidingen, bijvoorbeeld gericht op handel, ondernemerschap, economie, commerciële dienstverlening, media en administratie.
Met deze opleidingen kan je bijvoorbeeld manager, bedrijfsadministrateur of account manager worden. Maar ook later een eigen bedrijf opzetten.

Landbouw

Het profiel Landbouw sluit aan op relatief weinig mbo-opleidingen op niveau 3 en 4.
Er zijn opleidingen gericht op voedsel/levensmiddelentechnologie, groen en duurzaamheid die aansluiten op dit profiel. Maar ook opleidingen op het gebied van landbouw en natuurlijke omgeving.

Techniek

Het profiel Techniek sluit aan op veel mbo-opleidingen, bijvoorbeeld gericht op constructie, vakmanschap, bouwen en installatie.
Maar ook opleidingen op het gebied van grafisch, metaal, voertuigen, elektro, installatie, transport en logistiek zien graag mensen met een vmbo-diploma met het profiel Techniek.
Denk bijvoorbeeld aan beroepen als luchtvrachtspecialist of onderhoudsmonteur.

Zorg en welzijn

Het profiel Zorg en Welzijn sluit aan op veel mbo-opleidingen, bijvoorbeeld gericht op onderwijs, sport, welzijn en zorg.
Met deze opleidingen kan je bijvoorbeeld in het laboratorium werken, onderwijsassistent worden of een beroep vinden in de (uiterlijke) verzorging.

Meer weten over vmbo-profielen?

Bezoek ook eens onderstaande websites:

www.nieuwvmbo.nl
www.govmbo.nl