ONZE SCHOOL BIEDT DRIE VMBO-NIVEAUS AAN:

  • Basisberoepsgericht
  • Kaderberoepsgericht
  • Gemengde leerweg 

Het Maritiem College IJmuiden heeft ongeveer 70 leerlingen. Je bent daardoor verzekerd van veel persoonlijke aandacht. 

LEREN OP EEN SCHIP

Op het Maritiem College IJmuiden leer je van alles over varen, transport of het bouwen van schepen. Al vanaf de eerste klas krijg je tien uur per week technieklessen, waaronder praktijkles van een echte schipper op één van onze moderne opleidingsschepen:  ‘Prinses Maxima’, ‘Prinses Amalia’, ‘Emeli’ en ‘Union’. 

Huisvesting

IJmuiden ver weg? Bij ons op school kun je ook wonen!

Je kunt van maandag tot vrijdag in de huisvesting van onze school wonen. In de onderbouw bijvoorbeeld, omdat je ver weg woont. In de bovenbouw is het - wanneer je je vaarbevoegdheid (beroepskwalificatie) wilt halen - voor de opleiding Rijn-, Binnen- en Kustvaart verplicht. Dan is het is onderdeel van de opleiding, omdat je als bemanningslid ook met anderen moet samenwonen op een schip.
 
’s Avonds zijn er leuke activiteiten, de koks bereiden drie keer per dag een lekkere maaltijd en je ouders zijn altijd welkom in onze huisvesting. 

Het onderwijs in de brugklas

In de onderbouw krijg je naast de praktijk natuurlijk ook theorielessen, bijvoorbeeld  Nederlands, Engels, wiskunde en natuurkunde/scheikunde. Voor Maritiem en Techniek werken we met het digitale lesprogramma ‘Maritiem op Koers’,  waarmee je op je eigen laptop reizen voorbereidt die je echt gaat maken op de opleidingsschepen.

Bovenbouw

In de bovenbouw kun je kiezen uit twee profielen:

  • Rijn-, Binnen- en Kustvaart 
  • Scheeps- en Jachtbouw

Je krijgt dan onder meer vakken als marifonie, basisveiligheid (VCA), EHBO en zelfs lassen. Aan het einde van het vierde leerjaar heb je een volwaardig vmbo-diploma, waarmee je op het mbo alle kanten op kan. 

Omdat we één school vormen met het Technisch College Velsen kun je ook kiezen voor een van de volgende profielen: 

  • PIE - Produceren, Installeren en Energie
  • BWI - Bouw, Wonen en Interieur
  • M&T - Mobiliteit en Transport