ONZE SCHOOL BIEDT DRIE VMBO-NIVEAUS AAN:

  • Basisberoepsgericht
  • Kaderberoepsgericht
  • Gemengde leerweg 

Het Maritiem College IJmuiden heeft ongeveer 70 leerlingen. Je bent daardoor verzekerd van veel persoonlijke aandacht. 

LEREN OP EEN SCHIP

Op het Maritiem College IJmuiden leer je van alles over varen of het bouwen van schepen. Al vanaf de eerste klas krijg je tien lesuren techniek per week, waarvan twee lesuren Smart Technology. De praktijklessen krijg je van een echte schipper op één van onze moderne opleidingsschepen: ‘Prinses Maxima’, ‘Prinses Amalia’, ‘Emeli’ en ‘Union’.

Huisvesting

IJmuiden ver weg? Bij ons op school kun je ook wonen!

Je kunt van maandag tot en met vrijdag gebruik maken van onze huisvesting. In het restaurant maken de koks drie keer per dag een lekkere maaltijd klaar. In de recreatieruimte zijn er ’s avonds leuke activiteiten te doen samen met onze professionele begeleiding. Je ouders mogen altijd op bezoek komen.

In de bovenbouw, wanneer je je vaarbevoegdheid (beroepskwalificatie) wilt halen voor de opleiding Rijn-, Binnen- en Kustvaart, is wonen op school aanbevolen. Als bemanningslid is het belangrijk om met anderen te kunnen samenwonen op een schip.

Het onderwijs in de brugklas

In de onderbouw krijg je naast de praktijk natuurlijk ook theorielessen, bijvoorbeeld  Nederlands, Engels, wiskunde en natuurkunde/scheikunde. De theorievakken worden waar mogelijk gekoppeld aan de praktijk. Zo bereid je tijdens de lessen binnenvaartkunde bijvoorbeeld digitaal de reizen voor die je écht gaat maken. 

Op het Maritiem College IJmuiden krijg je veel afwisselende vakken. Naast het varen krijg je ook zwemmen, roeien & wrikken en je leert knopen & splitsen.

Bovenbouw

In de bovenbouw kun je kiezen uit twee profielen:

  • Rijn-, Binnen- en Kustvaart 
  • Scheeps- en Jachtbouw

Je krijgt dan onder meer vakken als marifonie, basisveiligheid (VCA), EHBO en zelfs metaaltechniek en lassen. Aan het einde van het vierde leerjaar heb je een volwaardig vmbo-diploma, waarmee je op het mbo alle kanten op kan. 

Omdat we één school vormen met het Technisch College Velsen kun je ook kiezen voor een van de volgende profielen: 

  • PIE - Produceren, Installeren en Energie
  • BWI - Bouw, Wonen en Interieur
  • M&T - Mobiliteit en Transport