ONZE SCHOOL BIEDT DRIE VMBO-NIVEAUS AAN:

  • Basisberoepsgericht
  • Kaderberoepsgericht
  • Gemengde leerweg 

Het Maritiem College IJmuiden heeft ongeveer 80 leerlingen. Je bent verzekerd van veel persoonlijke aandacht. 

LEREN OP EEN SCHIP

Op het Maritiem College IJmuiden leer je van alles over varen, transport of het bouwen van schepen. De school heeft vier moderne opleidingsschepen: ‘Prinses Maxima’, ‘Prinses Amalia’, ‘Emeli’ en ‘Union’. Al vanaf de eerste klas krijg je tien uur per week technieklessen, waaronder praktijkles van een echte schipper op één van onze opleidingsschepen. 

Huisvesting

IJmuiden ver weg? Bij ons op school kun je ook wonen!

Bijna alle leerlingen kiezen ervoor om van maandag tot vrijdag in het Maritiem Hotel van de school te wonen. In de onderbouw mag dat, omdat je bijvoorbeeld ver weg woont. In de bovenbouw is het voor de opleiding Rijn-, Binnen- en Kustvaart verplicht. Het is onderdeel van de opleiding, want later moet je als bemanningslid ook met anderen samenwonen op een schip.

’s Avonds zijn er leuke activiteiten, de koks bereiden drie keer per dag een lekkere maaltijd en je ouders zijn natuurlijk altijd welkom in onze huisvesting. 

Het onderwijs in de brugklas

In de onderbouw krijg je naast de praktijk natuurlijk ook theorie, bijvoorbeeld lessen Nederlands, Engels, wiskunde en natuurkunde/scheikunde. Voor Maritiem en Techniek werken we met het lesprogramma ‘Maritiem op Koers’. Dat is een digitale methode, waarmee je op je eigen laptop reizen voorbereidt die je echt gaat maken op de opleidingsschepen.

Bovenbouw

In de bovenbouw kun je kiezen uit twee profielen:

  • Rijn-, Binnen- en Kustvaart 
  • Scheeps- en Jachtbouw

Je krijgt dan bijvoorbeeld vakken als marifonie, basisveiligheid (VCA), EHBO en zelfs lassen. Je hebt aan het einde van het vierde leerjaar een volwaardig vmbo-diploma, waarmee je op het mbo alle kanten op kan. 

Omdat we één school vormen met het Technisch College Velsen kun je ook kiezen voor een van de volgende profielen: 

  • PIE - Produceren, Installeren en Energie
  • BWI - Bouw, Wonen en Interieur
  • M&T - Mobiliteit en Transport