ONZE SCHOOL BIEDT DRIE VMBO-NIVEAUS AAN:

  • Basisberoepsgericht
  • Kaderberoepsgericht
  • Gemengde leerweg 

Het Maritiem College IJmuiden is een kleine school met ongeveer 85 leerlingen. Je bent dus verzekerd van veel persoonlijke aandacht.

LEREN OP EEN SCHIP

Op het Maritiem College IJmuiden leer je van alles over varen, transport of het bouwen van schepen. De school heeft vier hele moderne opleidingsschepen: de ‘Prinses Máxima’, de ‘Prinses Amalia’, de ‘Emeli’ en de ‘Union’. Elke week heb je praktijklessen op het schip van een echte schipper. 

HET ONDERWIJS IN DE BRUGKLAS

In de onderbouw van het MCIJ leer je naast de praktijk natuurlijk ook theorie. Maar dat doe je op een andere manier: veel vaker door dingen te doen. We werken met het lesprogramma ‘Maritiem Op Koers’. Dat is een digitale methode, waarmee je reizen voorbereidt die je echt gaat maken op de opleidingsschepen. Je werkt op je eigen laptop.

BOVENBOUW

In de bovenbouw kun je kiezen uit twee profielen: Rijn-, Binnen- en Kustvaart  of Scheeps- en Jachtbouw. Je kunt vakken verwachten als marifonie, basisveiligheid (VCA), EHBO en zelfs lassen. Daarom is deze school ook uniek!  En wil je toch naar een andere richting in het mbo, dan kan dat ook. Je hebt een volwaardig vmbo-diploma aan het eind van het vierde leerjaar.

HUISVESTING

Als je aan boord van een schip wilt werken, moet je goed 'van huis kunnen zijn’.  Daarom is het voor de uitstroom Rijn-, Kust- en Binnenvaart verplicht om tijdens weekdagen in het Maritiem Hotel te wonen. Voor de onderbouw en de andere richting geldt dit niet als eis. Toch kiezen bijna alle leerlingen er voor om intern te wonen. Ze vinden het leuk om met hun klasgenoten/vrienden leuke activiteiten te doen in de avond, zoals gamen, film kijken, poolen, carnaval vieren, etc. Jouw ouders zijn in de huisvesting natuurlijk altijd welkom.