Menu
Controleer je fiets goed voordat je voor het eerst alleen de weg op gaat

Nog even en je avontuur op de middelbare school gaat beginnen. Letterlijk! Want dat start namelijk al op de fiets. Nu je waarschijnlijk voor het eerst alleen de weg op gaat (en vaak ook wat verder moet trappen), is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten om veilig op je fiets naar je nieuwe school te gaan.

Doen je remmen het goed en werkt je licht? Weet jij wat MONO fietsen is? En wat een dode hoek is? Nee? Geen paniek! Met ons Fiets Veilig Verkeersspel helpen wij je op weg.

In de VO Gids die je op je school hebt ontvangen, vind je het Fiets Veilig Verkeersspel. Hier kun je acht stappen doorlopen, die jou helpen om veilig op de fiets naar school te gaan. Ook als je de VO Gids niet hebt, kun je meedoen. Want alle antwoorden zijn namelijk te vinden in de artikeltjes op deze site. Kortom: ga naar de quizpagina via onderstaande button en test je kennis! Zo ga jij straks veilig op de fiets naar je nieuwe school.

Met deze stappen fiets jij veilig naar school

fietscheck
1

Doe de fietscheck

Het begint allemaal met een veilige fiets. Die kun je controleren met  online fietscheck van Veilig Verkeer Nederland. De belangrijkste punten zetten we voor je op een rijtje:

  • Je stuur en handvatten zitten vast en je bel is goed te horen.
  • Heel belangrijk zijn natuurlijk goede remmen!
  • Werkt je licht zowel voor als achter en heb je een reflector?
  • Pomp je banden op en kijk of die voldoende profiel hebben.
  • Check of je zadel goed vastzit en op jouw hoogte staat.
  • De trappers zijn voldoende stroef en hebben twee gele reflectoren.
TIP:Heb je een open kettingkast en draag je een wijde broek? Gebruik dan een broekclip of band!
kies-de-beste-route-uit
2

Kies de beste route uit

Stippel de beste route uit via de online routeplanner van de Fietsersbond. Kies voor een route waarbij je zoveel mogelijk op vrijliggende fietspaden kunt rijden. Let hierbij op zo min mogelijk opstoppingen, zoals verkeerslichten. De kortste of snelste route is niet altijd de leukste en beste route; kies een afwisselende route (groen, bebouwing, langs water) om het leuker te maken. En fiets eerst langs vrienden en vriendinnen, zodat jullie samen naar school kunnen fietsen.

En bovendien: je rugzak is een stuk zwaarder dan op de basisschool; hoe neem je die veilig mee?

Oefen de route met je ouders of verzorgers
3

Oefen de route met je ouders of verzorgers

Nu je naar de brugklas gaat, fiets je een nieuwe en vaak langere route naar school. Voor je ouders is dat best spannend want je kind loslaten in het verkeer is niet niks.

Door vooraf samen te oefenen, kun je straks met een veiliger gevoel naar school fietsen. Voor jou ook veel prettiger! Dan weet je ook precies hoe lang je erover doet (en hoe laat je dus moet opstaan).

Bekijk ook even goed deze tips van de Fietsersbond:

  • Probeer bedrijventerreinen en industriegebieden, waar veel vrachtwagens rijden, zoveel mogelijk te vermijden.
  • Kijk goed waar je rechts voorrang moet verlenen.
  • En blijf vooral goed opletten. Er kan altijd iets onverwachts gebeuren!
Maak een fietsgroepje
4

Maak een fietsgroepje

Een fietsgroep is gezellig én je bent goed zichtbaar op de weg. Bovendien lijkt het veel sneller te gaan dan als je alleen fietst. Let op: er zijn wel wat regeltjes!

Foto VVN

  • Blijf altijd zelf opletten. Ook als je vrienden aan het klieren zijn. Wat jij zelf gevaarlijk vindt op de fiets, doe je ook niet bij een ander.
  • Stunten op de fiets: kan je het echt niet laten, zoek een veilige plek op. Een skatepark of rustig parkeerterrein zijn prima. Een fietspad of rijbaan niet.
  • Fiets je vaker met dezelfde groep naar school? Maak een paar afspraken waarmee het voor iedereen gezellig en veilig blijft. Bepaal bijvoorbeeld een vaste plek en tijd om te verzamelen voordat je samen naar school fietst. Of spreek af dat je op elkaar wacht als niet iedereen tegelijkertijd kan oversteken.
  • Fiets met maximaal twee personen naast elkaar als dat veilig kan en ga achter elkaar rijden::
    • als de weg smal wordt;
    • als er tegenliggers aankomen en je in de knel kunt raken;
    • als je wilt inhalen;
    • als je ingehaald wordt;
    • als je om een obstakel heen wilt;
    • als je bij een bocht komt waar je niet omheen kunt kijken.

Wil je toch met elkaar praten, kijk eens naar deze afbeelding. Dit is de fietsdriehoek-opstelling van TeamAlert. Zo kun je alsnog met elkaar praten, maar fiets je niet met z’n drieën naast elkaar.

TIP:Meer handige tips, blogs en video’s? Neem eens een kijkje op Veilig op weg (teamalert.nl).
fiets mono
5

Fiets MONO

Als je fietst, moet je je op het verkeer kunnen concentreren en je dus niet laten afleiden.

Foto VVN

  • Zet je telefoon voor vertrek op ‘niet storen’. Je vrienden kunnen best even wachten tot je er bent. Zo laat je je niet afleiden door piepjes van social media en appjes van vrienden.
  • Wist je dat het lezen en schrijven van berichtjes op je telefoon het risico op een ongeval met minstens 2,5 keer vergroot?
  • De boete voor het gebruiken van je telefoon op de fiets is niet mis: 80,- euro. Ben je ouder dan 16 is dat zelfs het dubbele.
  • Muziek luisteren mag wel, maar gebruik één oortje. En zet voor vertrek je favoriete playlist aan.

Met de gratis Wheelie Pop game kun je thuis of in de klas de risico’s van het gebruik van je telefoon op de fiets testen.

dode hoek
6

De dode hoek

De dode hoek is het gebied rondom het voertuig waar de bestuurder geen zicht op heeft. Vrachtwagens, bussen, auto’s en eigenlijk alles wat op vier wielen rijdt, hebben dode hoek-gebieden. De dode hoek bevindt zich aan de voorzijde, rechts naast het voertuig, rechtsachter het voertuig en helemaal aan de achterzijde van het voertuig.

Het blijkt dat bijna de helft van de fietsers in de dode hoek gaat staan bij grote voertuigen. Dat is levensgevaarlijk. Niet voor niets dat het de DODE hoek wordt genoemd! Er zijn twee vuistregels voor een veilige plek rond grote voertuigen:

  • Blijf rechts en ruim achter grote voertuigen.
  • Houd tenminste 3 meter afstand rondom grote voertuigen.

Probeer ook oogcontact te maken met de chauffeur, dan weet je in ieder geval zeker dat hij je gezien heeft!

Speel ook eens de game Uit de hoek van Veilig Verkeer Nederland. Hiermee leer je nog veel meer over de dode hoek.

Foto VVN

Fietsen is gezond
7

Fietsen is gezond

Weet je waarom Nederlanders gemiddeld minder overgewicht hebben dan in omliggende landen? Wij zijn een fietsland! Van elke dag op de fiets word je fit en maak je ook gelukshormonen aan in je hersenen.

De Fietsersbond heeft gezonde weetjes voor je op een rijtje gezet:

  • Een halfuur fietsen, wat voor de meeste kinderen zeer normaal is (2 keer een kwartier op een dag) zorgt ervoor dat je lichaam de calorieën van 1 groot Magnumijsje of Cornetto verbrandt.
  • Door elke week minstens 1 keer vaker de fiets naar school te pakken, vergroot je je uithoudingsvermogen met bijna een kwart.
  • De combinatie van buitenlucht en beweging doet de circulatie van het bloed toenemen en voert gifstoffen sneller af. Hierdoor zie je er beter uit en word je minder snel ziek.
  • Als je 20 tot 30 minuten per dag fietst, kan je ‘s avonds twee keer zo snel in slaap vallen.
  • Tot 3 uur na het fietsen functioneren je hersenen beter dan daarvoor. Zo word je van fietsen dus slimmer.

Lees hier meer superhandige artikelen van de Fietsersbond.

TIP:Lees ook het artikel Fietsen is gezond!
cortina fiets
8

Test je kennis

Nu je alle kennis hebt opgedaan, is het maken van de quiz natuurlijk een eitje voor jou!

Test je kennis online door onze quiz te doen. Zo weet je zeker dat jij straks alle regels kent om veilig naar je nieuwe school te fietsen.

Als je de antwoorden goed hebt, kun je een echte Cortina-fiets winnen! Wie weet fiets jij straks op je gloednieuwe Cortina naar school.

Het Veilig op de Fiets Verkeersspel is gemaakt in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Cortina, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond, ANWB en TeamAlert.

Het Veilig op de Fiets Verkeersspel is gemaakt in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Cortina, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond, ANWB en TeamAlert.

logo ministerie van infrastructuur en waterstaat logo vvn logo team alert logo fietsersbond logo anwb logo cortina