Menu
Controleer je fiets goed voordat je voor het eerst alleen de weg op gaat

Jouw avontuur op de middelbare school gaat bijna beginnen. Letterlijk! Want dat start namelijk al op de fiets. Nu je waarschijnlijk voor het eerst alleen de weg op gaat (en ook wat verder moet trappen), zijn er belangrijke dingen om op te letten zodat je veilig op de fiets naar je nieuwe school kunt gaan.

Doen je remmen het goed en werkt je licht? Weet jij wat MONO fietsen is? En wie er voorrang heeft op een kruising of rotonde? Nee? Geen paniek! Met ons Fiets Veilig Verkeersspel helpen wij je op weg. En op de route zijn nog fietsen te winnen ook.

In de VO Gids die je op je school hebt ontvangen, vind je op pagina 78 en 79 het Fiets Veilig Verkeersspel. Hier kun je acht stappen doorlopen, die jou helpen om veilig op de fiets naar school te gaan. Ook als je de VO Gids niet hebt, kun je meedoen. Want alle antwoorden zijn namelijk te vinden in de artikeltjes op deze site. Kortom: ga naar de quizpagina via onderstaande button en vul de antwoorden in. Dan maak je kans op één van de Cortina fietsen die we verloten.

Met deze stappen fiets jij veilig naar school

fietscheck
1

Doe de fietscheck

Is jouw fiets flex? Dat kun je controleren met de online fietscheck van Veilig Verkeer Nederland. De belangrijkste punten zetten we voor je op een rijtje:

 • Je stuur en handvatten zitten vast en je bel is goed te horen.
 • Heel belangrijk zijn natuurlijk goede remmen!
 • Werkt je licht zowel voor als achter en heb je een reflector?
 • Pomp je banden op en kijk of die voldoende profiel hebben.
 • Check of je zadel goed vastzit en op jouw hoogte staat.
 • De trappers zijn voldoende stroef en hebben twee gele reflectoren.
TIP:Heb je een open kettingkast en draag je een wijde broek? Gebruik dan een broekclip of band!
kies-de-beste-route-uit
2

Kies de beste route uit

Je fiets is in orde. Maar hoe ga je vervolgens veilig door het verkeer? Stippel de beste route uit via de online routeplanner van de Fietsersbond. Kies daarbij voor een route waarbij je zoveel mogelijk op vrijliggende fietspaden kunt rijden. Let erop dat je zo weinig mogelijk opstoppingen, zoals drukke kruisingen, tegenkomt. Bekijk ook even goed deze tips van de Fietsersbond:

 • De kortste of snelste route is misschien niet altijd de leukste en beste route. Kies een afwisselende route (groen, langs huizen, langs water) om het leuker te maken. Als je over een lange rechte weg rijdt door dezelfde omgeving, lijkt de route veel langer en saaier.
 • Kies voor de route waar je als fietser zo min mogelijk op dezelfde weg rijdt als auto’s, bussen, motors enz. Vrijliggende fietspaden zijn heel belangrijk hierin.
 • Kies voor een route met zo min mogelijk opstoppingen. Dus geen verkeerslichten, rotondes of andere kruisingen waar je moet afstappen en wachten.
 • Kies de route langs zoveel mogelijk vrienden en vriendinnen, zodat je samen richting school kan fietsen. Dat is niet alleen ontzettend gezellig, maar laat het ook lijken dat je zo op school bent, veel sneller dan als je alleen fietst!
 • Zie de rit naar school niet als een ‘moetje’, maar als de kans om jezelf te ontwikkelen, plezier te maken, vriendschappen te versterken en geluk te ervaren.
TIP:Lees ook deze tips van de ANWB!
Oefen de route met je ouders of verzorgers
3

Oefen de route met je ouders of verzorgers

Nu je naar de brugklas gaat, fiets je een nieuwe en vaak langere route naar school. Voor je ouders is dat best spannend, want hun kind loslaten in het verkeer is niet niks.

Door vooraf samen te oefenen, kun je straks met een veiliger gevoel naar school fietsen. Voor jou ook veel prettiger! Dan weet je ook precies hoe lang je erover doet (en hoe laat je dus moet opstaan).

Bekijk ook even goed deze tips van de Fietsersbond:

 • Probeer wegen rond bedrijventerreinen en industriegebieden, waar veel vrachtwagens rijden, zoveel mogelijk te vermijden.
 • Kijk goed waar je rechts voorrang moet verlenen.
 • Blijf altijd opletten. Er gebeuren altijd onverwachte dingen, hoe veilig de route ook is, dus wees je er van bewust dat je altijd scherp moeten blijven.
Maak een fietsgroepje
4

Maak een fietsgroepje

Een fietsgroep is gezellig én je bent goed zichtbaar op de weg. Bovendien lijkt het veel sneller te gaan dan als je alleen fietst. Let op: er zijn wel wat dingen om rekening mee te houden:

Foto VVN

 • Blijf altijd zelf opletten. Ook als je vrienden aan het klieren zijn. Wat jij zelf gevaarlijk vindt op de fiets, doe je ook niet bij een ander.
 • Stunten op de fiets: kan je het echt niet laten, zoek een veilige plek op. Een skatepark of rustig parkeerterrein zijn prima. Een fietspad of rijbaan niet.
 • Fiets je vaker met dezelfde groep naar school? Maak een paar afspraken waarmee het voor iedereen gezellig en veilig blijft. Bepaal bijvoorbeeld een vaste plek en tijd om te verzamelen voordat je samen naar school fietst. Of spreek af dat je op elkaar wacht als niet iedereen tegelijkertijd kan oversteken.
 • Fiets met maximaal twee personen naast elkaar als dat veilig kan. Meer mag niet. Ga achter elkaar rijden:
  • als de weg smal wordt;
  • als er tegenliggers aankomen en je in de knel kunt raken;
  • als je wilt inhalen;
  • als je ingehaald wordt;
  • als je om een obstakel heen wilt;
  • als je bij een bocht komt waar je niet omheen kunt kijken.

Wil je toch met elkaar praten, kijk eens naar deze afbeelding. Dit is de fietsdriehoek-opstelling van TeamAlert. Zo kun je alsnog met elkaar praten, maar fiets je niet met z’n drieën naast elkaar.

TIP:Meer handige tips, blogs en video’s? Neem eens een kijkje op Veilig op weg (teamalert.nl).
fiets mono
5

Fiets MONO

Als je fietst, moet je je ongestoord op het verkeer kunnen concentreren. Daarom is je telefoon dan niet je beste vriend.

Foto VVN

 • Laat je niet afleiden door piepjes van social media en appjes van vrienden.
 • Zet je telefoon voor vertrek op ‘niet storen’ of vliegtuigstand. Je vrienden kunnen best even wachten tot je je fiets hebt gestald.
 • Wist je dat het lezen en schrijven van berichtjes op je telefoon het risico op een ongeval met minstens 2,5 keer vergroot?
 • De boete voor het gebruiken van je telefoon op de fiets is niet mis: 50,- euro. Ben je ouder dan 16 is dat zelfs het dubbele.
 • Muziek luisteren mag wel, maar gebruik één oortje. En zet voor vertrek je favoriete playlist aan.

Met de gratis Wheelie Pop game van Veilig Verkeer Nederland kun je thuis of in de klas de risico’s van het gebruik van je telefoon op de fiets testen.

dode hoek
6

De dode hoek

De dode hoek is het gebied rondom het voertuig waar de bestuurder geen zicht op heeft. Vrachtwagens, bussen, auto’s en eigenlijk alles wat op vier wielen rijdt, hebben dode hoek-gebieden. De dode hoek bevindt zich aan de voorzijde, rechts naast het voertuig, rechtsachter het voertuig en helemaal aan de achterzijde van het voertuig.

Het blijkt dat bijna de helft van de fietsers in de dode hoek gaat staan bij grote voertuigen. Dat is levensgevaarlijk. Niet voor niets dat het de DODE hoek wordt genoemd! Er zijn twee vuistregels voor een veilige plek rond grote voertuigen:

 • Blijf rechts en ruim achter grote voertuigen.
 • Houd tenminste 3 meter afstand rondom grote voertuigen.

Speel ook eens de game Uit de hoek van Veilig Verkeer Nederland. Hiermee leer je nog veel meer over de dode hoek.

Foto VVN

Fietsen is gezond
7

Fietsen is gezond

Weet je waarom Nederlanders gemiddeld minder overgewicht hebben dan in omliggende landen? Wij zijn een fietsland! Van elke dag op de fiets word je fit en maak je ook gelukshormonen aan in je hersenen.

De Fietsersbond heeft gezonde weetjes voor je op een rijtje gezet:

 • Een halfuur fietsen, wat voor de meeste kinderen zeer normaal is (2 keer een kwartier op een dag) zorgt ervoor dat je lichaam de calorieën van 1 groot Magnumijsje of Cornetto verbrandt.
 • Door elke week minstens 1 keer vaker de fiets naar school te pakken, vergroot je je uithoudingsvermogen met bijna een kwart.
 • De combinatie van buitenlucht en beweging doet de circulatie van het bloed toenemen en voert gifstoffen sneller af. Hierdoor zie je er beter uit en word je minder snel ziek.
 • Als je 20 tot 30 minuten per dag fietst, kan je ‘s avonds twee keer zo snel in slaap vallen.
 • Tot 3 uur na het fietsen functioneren je hersenen beter dan daarvoor. Zo word je van fietsen dus slimmer.

Lees hier meer superhandige artikelen van de Fietsersbond.

TIP:Lees ook het artikel Fietsen is gezond!
cortina common foss
8

Test je kennis

Nu je alle kennis hebt opgedaan, is het maken van de quiz natuurlijk een eitje voor jou!

Vul online de vragenlijst in. Als je de antwoorden goed hebt, kun je mooie prijzen winnen, waaronder een echte Cortina fiets!

Klassenfeestje

Ook voor je hele klas zijn prijzen te winnen! Zeg dit vooral even tegen je juf of meester. Via deze link voor leraren kunnen zij ook meedoen aan een prijsvraag, waar jij én je hele klas plezier aan beleeft. Zij kunnen namelijk voor de hele klas Cortina telefoonhouders winnen. En om het extra feestelijk te maken, krijgt de klas daar een doos met slingers, snacks en drankjes bij cadeau.

Het Veilig op de Fiets Verkeersspel is gemaakt in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond, ANWB en TeamAlert. De fietsen worden beschikbaar gesteld door Cortina.

logo ministerie van infrastructuur en waterstaat logo vvn logo team alert logo fietsersbond logo anwb logo cortina