Menu

Zo help jij jouw leerlingen op weg

Win reflecterende veiligheidsrugzakjes voor de hele klas

Foto VVN

Voor achtstegroepers komt de grote sprong naar het voortgezet onderwijs nu dichtbij. Je leerlingen hebben vaak al met jouw advies en samen met hun ouders gekozen voor een fijne school; in de buurt of wat verder weg. Veel kinderen zullen met de fiets naar hun nieuwe school gaan. Hoe kun je je leerlingen helpen zodat zij veilig aan het verkeer kunnen deelnemen?

De VO Gids geeft je een aantal suggesties die je het hele jaar door in je verkeerslessen kunt gebruiken. Test ook de kennis van je leerlingen en speel samen ons Fiets Veilig Verkeersspel. Leuk om klassikaal op het digibord te doen of individueel.

Lessen en games van Veilig Verkeer Nederland

VVN Leerplan

Veilig Verkeer Nederland (VVN) vindt dat verkeerseducatie onmisbaar is voor kinderen in het basisonderwijs. Daarom ontwikkelden zij het VVN Leerplan en een  doorlopende leerlijn voor verkeerseducatie. Speciaal voor leerlingen uit groep 7 en 8 is de digitale VVN verkeersmethode ontwikkeld met interactieve opdrachten en digibordlessen. Hiermee leren kinderen veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Alle genoemde lessuggesties zijn gratis.

mono

Foto VVN

Doe meer met MONO

Met de special ‘Doe meer met MONO’ leren kinderen uit groep 7 en 8 alles over de voordelen van MONO fietsen. In vijf leuke, korte lessen van 15 minuten ontdekken de kinderen dat MONO fietsen zorgt voor minder stress: the joy of missing out! Deze lessen kunnen de kinderen zelfstandig doorlopen: Doe meer met MONO | Veilig Verkeer Nederland.

Wheelie Pop: game ‘aanpak appen op de fiets'

Uit onderzoek blijkt dat zeker 77% van alle kinderen tussen de 12 en 17 jaar hun mobieltje gebruikt tijdens het fietsen. Bij 18% van de fietsongevallen waarbij kinderen uit deze leeftijdsgroep gewond raken, komt dat door het gebruik van de telefoon op de fiets. Tijd dus om hier wat tegen te doen. Speel de gratis Wheelie Pop game in de klas met je leerlingen van groep 7 of 8. Ze ontdekken hiermee spelenderwijs de risico’s van telefoongebruik en afleiding op de fiets.

mij nie appen

Campagne ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: Mij nie appen!

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat lanceerde vorig jaar de campagne 'Mij Nie Appen!'. Deze campagne is gericht op de verzenders van berichten en moet het aantal verkeersslachtoffers en ongelukken door telefoongebruik verminderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bijna de helft van de Nederlandse jongeren bij het versturen van berichtjes geen rekening houdt of die persoon op dat moment onderweg is, terwijl ze weten dat dit vaak tot ongelukken leidt. Bekijk hier de commercial en laat die aan je leerlingen zien.

fietsplan

Fietsschool van de Fietsersbond

De Fietsschool van de fietsersbond geeft fietsvaardigheidslessen. De focus ligt in deze lessen vooral op het bespreken van de school-thuisroute en de regels rondom het groepsfietsen. Voor de mindergeoefende toekomstige brugklassers is het mogelijk een fietsparcours op het schoolplein af te leggen om bepaalde fietsvaardigheden te oefenen. Dit kan een goed idee zijn als een aantal leerlingen nog niet zelfstandig en veilig kan fietsen. Er vallen veel slachtoffers in de leeftijd 12-14 jaar. De kosten voor een fietsles zijn 22 euro per kind.

Digitale leerlijn ANWB

Met de gloednieuwe Digitale leerlijn van ANWB Streetwise werken kinderen door middel van interactieve oefeningen op een speelse manier aan hun verkeerskennis op school. De gratis lessen zijn door leerkrachten flexibel in te delen en via een online dashboard kunnen zij zonder voorbereidingstijd en nakijkwerk de voortgang van leerlingen volgen.

meisje met cortina

Het ANWB Kinderfietsenplan: al jouw leerlingen een eigen fiets!

Voor veel kinderen in Nederland is een eigen fiets helaas geen vanzelfsprekendheid. De aanschaf van een fiets is voor sommige ouders een te dure uitgave. Het niet hebben van een fiets beperkt de sociale leefwereld van het kind en bovendien de keuze voor een passende middelbare school. Voor kinderen is fietsen een manier om mee te doen en erbij te horen, naar vriendjes te gaan en de sportvereniging. Het geeft vrijheid. De ANWB vindt daarom dat alle kinderen over een goede fiets moeten beschikken. Het ANWB Kinderfietsplan zamelt fietsen in die lokaal worden opgeknapt tot veilige fietsen en ter beschikking gesteld voor kinderen die in armoede leven. Kijk op www.anwb.nl/kinderfietsenplan of er ook een werkplaats in jullie gemeente actief is. Zo kun je helpen om al jouw leerlingen aan het fietsen te krijgen. Stichting Leergeld kan ook helpen bij het financieren van een fiets. Een fiets, dat gun je toch al je leerlingen.

veiligheidsrugzakje

Win veiligheidsrugzakjes voor je hele klas

Doe de enquête

Wij zijn heel benieuwd hoe jij in de klas aandacht besteedt aan veilig fietsen. Doe daarom mee aan de enquête en maak kans op veiligheidsrugzakjes voor jouw klas (max 30 leerlingen). Dat is een wel heel leuk afscheidscadeautje aan je leerlingen die van groep 8 naar de middelbare gaan. Vergeet vooral niet om het Fiets Veilig Verkeersspel met je leerlingen te spelen, want wie weet fietst een van jouw leerlingen straks op een gloednieuwe Cortina fiets naar de nieuwe school!

Ik besteed aandacht aan veilig fietsen naar het VO door:

Selecteer je antwoord (meerdere opties zijn mogelijk, maar niet noodzakelijk).

Anders, namelijk…
Naam leraar
Naam school
E-mail
Telefoon
Aantal leerlingen in de klas

Het Veilig op de Fiets Verkeersspel is gemaakt in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Cortina, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond, ANWB en TeamAlert.

logo ministerie van infrastructuur en waterstaat logo vvn logo team alert logo fietsersbond logo anwb logo cortina