Menu

Veilig naar de nieuwe school: zo help jij je kind op weg!

veilig fietsen

Na de zomervakantie gaat je kind naar een nieuwe school. Een school die meestal verder ligt dan de vertrouwde basisschool en dus met een andere route, die vaak met de fiets wordt afgelegd. Dat is best spannend, want je kind loslaten in het verkeer valt niet mee.

Hoe kun je je kind helpen zodat hij/zij veilig aan het verkeer kan deelnemen? De VO Gids wijst je de weg met tips waarmee je kind goed voorbereid op pad kan gaan. Speel daarna samen het Fiets Veilig Verkeersspel en test jullie kennis!

oefen de route

Oefen de route

Als jullie samen oefenen, staat je kind straks niet voor verrassingen. Download de gratis routeplanner van de Fietsersbond op je telefoon. Zo kies je samen voor een mooie en veilige route, waarbij je kind op zoveel mogelijk vrijliggende fietspaden kan rijden. Let erop dat jullie zo weinig mogelijk opstoppingen, zoals drukke kruisingen, tegenkomen. Kies een afwisselende route (groen, langs huizen, langs water) om het leuker te maken. Als je over een lange rechte weg rijdt door dezelfde omgeving, lijkt de route veel langer en saaier.

TIP: Als je zelf niet zo’n fietser bent, vraag dan aan een ouder uit de nieuwe klas van je zoon of dochter of hij/zij mee mag om de route te oefenen.

veilig fiets

Zorg voor een veilige fiets

Dat kun je controleren met de online fietscheck van Veilig Verkeer Nederland. De belangrijkste punten zetten we voor je op een rijtje:

  • Het stuur en handvatten zitten vast en de bel is goed te horen.
  • Heel belangrijk zijn natuurlijk goede remmen!
  • Werkt het licht zowel voor als achter en heeft de fiets een reflector?
  • Pomp de banden op en kijk of die voldoende profiel hebben.
  • Check of het zadel goed vastzit en op de juiste hoogte staat.
  • De trappers zijn voldoende stroef en hebben twee gele reflectoren.

Op de website van VVN vind je de folder ‘Goed voorbereid naar de brugklas. Dat doe je zo!

goed voorbeeld

Geef het goede voorbeeld

Als ouder ben je de beste leerschool voor je kind. Jij hebt natuurlijk al heel wat jaartjes kunnen oefenen. Let er op dat als je samen met je kind gaat fietsen, je niet op de automatische piloot overgaat. Dus: stop voor rood licht, steek je hand uit en doe verlichting aan zodra het donker wordt. De telefoon blijft onderweg in de jas of tas (rij MONO). De ANWB heeft ook leuke oefeningen die je samen kunt doen.

mono

Foto VVN

Rijd MONO

Voor veel kinderen is de telefoon een verleidelijke afleiding, ook op de fiets. Maak hierover afspraken met je kind, bijvoorbeeld om bij vertrek de telefoon op de ‘niet-storen’ modus te zetten. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat lanceerde vorig jaar de campagne ‘Mij Nie Appen!’ Deze campagne is gericht op de verzenders van berichten en moet het aantal verkeersslachtoffers en ongelukken door telefoongebruik verminderen. Bekijk samen de MONO-commercial en praat er met je kind over.

fietsplan

Het ANWB Kinderfietsenplan: ieder kind een eigen fiets!

Voor veel kinderen in Nederland is een eigen fiets helaas geen vanzelfsprekendheid. De aanschaf van een fiets is voor sommige ouders een te dure uitgave. Het niet hebben van een fiets beperkt hun sociale leefwereld en bovendien de keuze voor een passende middelbare school. Voor kinderen is fietsen een manier om mee te doen en erbij te horen, naar vriendjes te gaan en de sportvereniging. Het geeft vrijheid. De ANWB vindt daarom dat alle kinderen over een goede fiets moeten beschikken. Het ANWB Kinderfietsplan zamelt fietsen in die lokaal worden opgeknapt tot veilige fietsen en ter beschikking worden gesteld voor kinderen die in armoede leven.
Kijk op www.anwb.nl/kinderfietsenplan of er ook een werkplaats in jullie gemeente actief is. Zo kun je helpen om ieder kind aan het fietsen te krijgen. Stichting Leergeld kan ook helpen bij het financieren van een fiets. Een fiets, dat gun je toch alle kinderen!

game

Al gamend leren

Uit onderzoek blijkt dat zeker 77% van alle kinderen tussen de 12 en 17 jaar hun telefoon gebruikt tijdens het fietsen. Bij 18% van de fietsongevallen waarbij kinderen uit deze leeftijdsgroep gewond raken, komt dat door het gebruik van de telefoon op de fiets. Met de gratis Wheelie Pop game kun je thuis de risico’s van het gebruik van een telefoon op de fiets testen. Ook de ANWB heeft een game die je samen kunt spelen. Met de gratis app ANWB Streetwise | De verkeersgame leer je de regels van de straat. Met de augmented reality app ‘Uit de hoek’ van VVN leer je thuis waar de dode hoek van grote voertuigen zich bevindt en waar je als fietser wél veilig kunt staan.

goed voorbeeld

Het Veilig op de Fiets Verkeersspel is gemaakt in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Cortina, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond, ANWB en TeamAlert.

logo ministerie van infrastructuur en waterstaat logo vvn logo team alert logo fietsersbond logo anwb logo cortina