Welke school je ook kiest, je begint in de brugklas. En in zo’n brugklas is bijna alles anders dan op de basisschool. Hoe overleef je dat? Bekijk hier de handige tips en tricks van de VO Gids om je voor te bereiden.
Dit is anders in de brugklas
Slimme tips van brugklassers
De mentor is er voor jou
Huiswerk! Zó pak je het aan
Je krijgt nieuwe vrienden in de brugklas
Je mobiel: zorg dat het leuk blijft
Veilig naar school fietsen
Het is even wennen
De VO Gids vroeg een aantal brugklasleerlingen hoe zij de overstap hebben ervaren en of ze nog tips hebben voor aankomende brugklassers.
Jesper: ‘Gebruik je kluisje!’
‘Leg je boeken aan het begin van de dag in je kluisje en haal ze pas op als je die vakken hebt. Anders sjouw je je rot’.
Jesper zit op Tabor College Werenfridus in Hoorn
Guus: ‘Huiswerk bijhouden’
‘De dagen zijn hier op school zo afwisselend dat ze veel korter lijken. Het huiswerk valt best mee, als je het maar een beetje bijhoudt. Als je voor een toets de avond ervoor pas gaat leren, wordt het niks’.
Guus zit op Augustinianum (havo/vwo) in Eindhoven
Floor: ‘Gewoon erbij gaan zitten’
‘Al ben je verlegen, ga toch gewoon bij klasgenoten zitten, iets vragen en met ze praten, dan heb je zo nieuwe vrienden’.
Floor zit op het Tabor College d’Ampte in Hoorn
Tim: ‘Zodra je thuis bent aan het huiswerk beginnen’
‘Als je meteen aan je huiswerk begint, zit het nog vers in je hoofd’.
Tim zit op het Tabor College d’Ampte in Hoorn
Wel eens gehoord van een mentor? Dat is een leraar die wordt gekoppeld aan jouw brugklas. Hij zal jou en je klas op de eerste schooldag in het voortgezet onderwijs ontvangen en wegwijs maken. Maar ook de rest van het jaar zie je je mentor heel vaak. Hij of zij is je vertrouwenspersoon op school.
Niets is gek
De mentor leert jouw brugklas hoe je het schoolwerk moet aanpakken, hoe je moet plannen en je agenda kunt invullen. Maar ook kun je met al je vragen én eventuele persoonlijke problemen bij je mentor terecht. Je mentor vindt niets gek, stap gewoon op hem of haar af als je ergens mee zit.
Praktische tips van de mentor
“Schrijf in je agenda niet alleen wanneer je huiswerk af moet zijn, maar zet er ook je planning in”.
Mentor Stefan Duistermaat van het Regius College in Schagen
“Doe actief mee aan alle vakken en keuzelessen, dan ontdek je waar jouw talenten liggen”.
Mentor Mieke Boterman van De Noordgouw in Heerde
“Ga in de klas of in de pauze ook eens naast iemand zitten die je nog niet kent. Zo vind je nieuwe vrienden!”
Mentor Amanda Hoogeveen van het Nordwin College in Leeuwarden
“Aan je mentor kun je alles vragen, het is niet snel te gek”.
Mentor Sjoerd Groenewoud van het Adelbert College in Wassenaar
Kijk ook eens naar de tips van Meester Jesper in de VO Gids.
Je zult straks op de middelbare school waarschijnlijk meer huiswerk krijgen dan op de basisschool. Dat is even wennen, maar je zult zien dat je het kunt. Want in de eerste weken in de brugklas leer je hoe je het moet doen.
Hier alvast een paar handige tips:
Het lijkt misschien eng dat je straks naar een brugklas moet waarin veel kinderen zitten die je nog niet kent. Maar het kan juist heel leuk zijn om nieuwe kinderen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken. Bedenk dat ook die andere kinderen in een vreemde klas zitten en dat iederéén op zoek is naar nieuwe vrienden.
Nieuwe vrienden maken lukt je vast met deze tips.
Meer tips om vrienden te maken vind je in de VO Gids.
Natuurlijk weet je al wat van social media. WhatsApp, Instagram, Tiktok: je kent het allemaal vast wel. Het is vaak leuk en handig, maar je moet er wel voor zorgen dat het ook leuk blíjft. Dat lukt met deze spelregels.
Grote kans dat je nieuwe middelbare school verder van je huis is dan je basisschool. Grote kans ook dat je er op de fiets heen moet.
Met deze tips kom je veilig door weer en wind naar het voortgezet onderwijs.
Natuurlijk is het straks even wennen op je nieuwe middelbare school. De ene brugklasser voelt zich heel snel thuis, voor de ander duurt dat wat langer.
Maak je geen zorgen als je na een week nog niet alle lokalen weet te vinden, het rooster nog niet helemaal kan volgen en nog geen nieuwe vrienden hebt. Dat gaat niet in één dag, soms duurt het weken, maar het komt eigenlijk altijd goed. Dan voel je je thuis op je nieuwe school, ken je er de weg, de leraren en de klasgenoten. Lees ook het artikel over wennen in de VO Gids.
Een enkele keer gaat het na maanden nog niet zo goed. Zoek dan hulp, praat met je ouders en/of je mentor, zij zullen je helpen een oplossing te vinden. Blijf er in elk geval niet mee lopen!
Voor ouders:
Maak je je zorgen over je kind in de brugklas? Voelt je zoon of dochter zich na maanden nog steeds alleen, of zie je dat je kind gestrest is? Bekijk dan deze tips voor eerste hulp bij problemen in de brugklas