De ISK Groningen, oftewel de Internationale Schakelklas Groningen, is een school die speciaal is opgericht voor anderstalige leerlingen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. De ISK Groningen heeft als doel om anderstalige leerlingen in twee jaar tijd voor te bereiden op het Nederlandse onderwijssysteem en de Nederlandse samenleving.

 
NT2-onderwijs

Het leren van de Nederlandse taal staat centraal bij de ISK Groningen. De school biedt intensieve NT2-lessen (Nederlands als tweede taal) als essentieel onderdeel van het curriculum. Deze lessen zijn specifiek ontworpen om anderstalige leerlingen te ondersteunen bij het verwerven van de Nederlandse taal in spreken, lezen, schrijven en luisteren.

In een taalrijke omgeving worden de leerlingen aangemoedigd om actief deel te nemen aan interactieve lessen, waarbij de focus ligt op het vergroten van hun taalvaardigheid en communicatieve vaardigheden. De NT2-lessen maken gebruik van effectieve leermethoden en -materialen die zijn afgestemd op de behoeften van anderstalige leerlingen. Dit stelt hen in staat om stapsgewijs hun taalvaardigheid te ontwikkelen en hun begrip en gebruik van de Nederlandse taal te versterken.

Vakken

Naast het leren van de Nederlandse taal, biedt de ISK Groningen een scala aan vakken en activiteiten om de leerlingen voor te bereiden op het reguliere onderwijs. Binnen de vakken Engels, rekenen/wiskunde, lichamelijke opvoeding (sport), beeldende vorming, koken, drama, burgerschap, digitale geletterdheid en science gaat de ISK Groningen verder dan alleen vakinhoudelijke kennis. Naast het aanleren van de specifieke vaardigheden en concepten die bij deze vakken horen, wordt er ook actief gewerkt aan de ontwikkeling van de Nederlandse taalvaardigheid van de leerlingen. Deze vakken bieden een waardevolle context waarin de leerlingen de Nederlandse taal kunnen toepassen en versterken. Of het nu gaat om het communiceren over wiskundige onderwerpen, het uitdrukken van creatieve ideeën tijdens dramalessen of het begrijpen van instructies tijdens kooklessen, de vakken worden gebruikt als middel om de leerlingen te helpen hun Nederlandse taalvaardigheid verder te ontwikkelen en te versterken.

Schakelen

Als leerlingen het ISK-programma hebben doorlopen, vervolgen zij hun scholing in het regulier onderwijs. Op basis van de uitkomsten van de toetsen, de rapportresultaten en het inzicht van het ISK-team wordt advies uitgebracht over de vervolgmogelijkheden. De mentor en de schakelcoach zijn nauw betrokken bij het schakelen naar regulier onderwijs. De ISK Groningen werkt intensief samen met andere scholen in de regio om de overgang van de ISK naar het reguliere onderwijs soepel te laten verlopen. Er wordt samengewerkt met scholen voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs (mbo) om de leerlingen te helpen bij het kiezen van de juiste vervolgopleiding