Kom je bij ons op school, dan doorloop je 5 leerjaren in je eigen tempo. Elke klas heeft een eigen mentor.
Leerjaar 1
Dit leerjaar is om de overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs soepel te laten verlopen en je leert basisvaardigheden. Zelfredzaamheid is hierbij een belangrijk doel. In dit leerjaar ben je bezig met de vragen: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik worden?
Leerjaar 2
De basisvaardigheden en algemene werknemersvaardigheden worden verder uitgebreid en aangeleerd. Er komt een oriëntatie op stage en werk (OS&W) in de lessen LOB en je gaat op bezoek bij bedrijven. Daarnaast een eerste oriëntatie richting de sectorkeuze: Winkel, Horeca, Groen & Dier of Techniek.
LEERJAAR 3
In dit leerjaar begin je met de externe stages. Je start met één dag in de week, later wordt dit uitgebreid naar twee dagen. In dit leerjaar verschuift het accent van onderwijs naar het verwerven van arbeidscompetenties.
Leerjaar 4
Leerjaar 4 lijkt veel op leerjaar 3. In leerjaar 4 wordt de stage uitgebreid van twee naar drie dagen. In deze periode kun je ook kiezen welk certificaat je wil gaan halen.
LEERJAAR 5
In dit laatste leerjaar begeleiden we jou naar een passende werkplek via een externe stage of plaatsing in het vervolgonderwijs. We werken toe naar een echt arbeidscontract. Je bent meestal maar een dag of dagdeel op school. Indien mogelijk verlaat jij de school met een arbeidscontract. Wanneer je onze school verlaat, volgen wij nog twee jaar hoe het met je gaat. Ook helpen we je als er vragen of problemen zijn op de werkplek of de opleiding.
SCHAKELKLAS
Als de basisschool twijfelt tussen praktijkonderwijs en bbl-niveau, dan is de schakelklas een mogelijkheid. We bieden de lesstof van de basisberoepsgerichte leerweg (bbl) van het vmbo. De schakelklas is geschikt voor leerlingen die sociaal kwetsbaar zijn, een korte spanningsboog hebben en extra uitleg en ondersteuning nodig hebben bij plannen en organiseren.
Als je na één jaar voldoet aan de overgangscriteria voor leerjaar 2 van vmbo bbl, dan ga je naar de tweede klas. Is bbl-niveau te hoog? Dan stroom je door naar leerjaar 2 van het praktijkonderwijs.
Maatwerkklas
De maatwerkklas is een samenwerking tussen het Lingecollege en de Cambier (ZMLK). Hierin worden leerlingen geplaatst die heel goed functioneren op de Cambier en leerlingen die meer begeleiding nodig hebben op het praktijkonderwijs. Het is een kansklas voor deze leerlingen om toch nog een praktijkonderwijsdiploma te behalen. Deze leerlingen krijgen extra veel begeleiding van een heel klein docententeam.
SAMENWERKING LINGECOLLEGE EN ROC TIEL
Deze samenwerking heeft als doel: het behalen van een Entreediploma. Als je op het praktijkonderwijs het Entreediploma haalt, kun je daarna bij het ROC een mbo-opleiding niveau 2 gaan doen in de sector waarin je zou willen werken. Het Entree-diploma kan een mooie afsluiting van je opleiding op het praktijkonderwijs zijn. Word je tijdens een schooljaar 16 jaar? Dan bepaalt een test of je de opleiding voor het Entreediploma kunt volgen. Deze opleiding bestaat uit 2 schooljaren:
Leerjaar 1 is het voorbereidende leerjaar. In dit jaar train je alle vaardigheden om met een goed gevolg je tweede leerjaar in te gaan. Hierbij kun je denken aan Nederlands, rekenen, burgerschap en het schrijven van stageverslagen.
Leerjaar 2 is het examenjaar. Ook hier loop je stage en werk je aan Nederlands, rekenen, loopbaanoriëntatie en burgerschap.
Binnen dit traject blijf je ingeschreven bij het praktijkonderwijs en volg je lessen op de Rozenstraat.