Het belangrijkste kenmerk van een democratische school het beslissingsmodel. Leerlingen hebben daardoor invloed op hun omgeving en hun eigen leren. Ze hebben daarom net als alle medewerkers stemrecht. Daarmee kunnen ze gelijkwaardig deelnemen aan besluitvormingen in de school.
Democratische scholen vind je in het hele land. En ze werken met verschillende onderwijsconcepten. De overeenkomst is dat ze op dezelfde manier werken met een democratisch georganiseerde leeromgeving. Zo zijn er schoolvergaderingen over schoolregels, projecten en begrotingszaken. In die vergaderingen hebben zowel docenten als leerlingen een gelijke stem. Leerlingen leren daardoor vragen te stellen, te debatteren en gezamenlijk antwoorden te vinden. Ze leren bovendien beslissingen en verantwoordelijkheden te nemen. Niet vrijblijvend, maar heel bewust. Op die manier worden kinderen van jongs af aan voorbereid deel te nemen aan onze democratische maatschappij.
Democratisch onderwijs komt voort uit een wereldwijde beweging. In Europa wordt die gesteund door de European Democratic Education Community. In vrijwel alle landen van Europa zijn inmiddels democratische scholen.
Een filmpje over de historie en de doelstellingen staat op de website van EUDEC.
Democratisch onderwijs is een vorm van gepersonaliseerd leren. Het past om die reden bij het democratische principe dat leerlingen meedenken over hun eigen leerplan. Het idee is namelijk dat leerlingen die zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen leerproces, meer gemotiveerd zijn om te leren. Ze kunnen dan ook in hun eigen tempo leren, uiteraard begeleid door hun docenten.
Op de website van de democratische scholen kun je meer informatie vinden.
Via de SchoolWijzer van de VO Gids kan je middelbare scholen vinden die Democratisch onderwijs aanbieden.
Vul je woonplaats in, filter de resultaten op het gewenste onderwijsaanbod en vink ‘Democratisch onderwijs’ als onderwijsvariant aan.