Menu

Onderwijsconcept

In Nederland zijn vo-scholen die met een pedagogisch- en didactisch concept werken. De manier waarop je les krijgt, de samenstelling van de klas en soms zelfs de inrichting van het schoolgebouw zijn in zo’n geval beïnvloed door het onderwijsconcept. Goed georganiseerde koepelorganisaties begeleiden om die reden bijna altijd de onderwijsconcepten.
Deze koepelorganisaties ondersteunen de school daarom bij het toepassen van het concept. Klik hieronder op een concept om er meer over te lezen.

Algemeen

Wat houdt het precies in? Eigenlijk hebben alle scholen die niet vallen onder onderstaande onderwijsconcepten een algemeen pedagogisch concept. Dit betekent echter niet dat er geen bijzondere pedagogische uitgangspunten of principes kunnen zijn.  

Scholen met een speciaal onderwijskundige aanpak zijn bijvoorbeeld Montessori-, vrijeschool- of Daltononderwijs.

Big Picture Learning

Wat houdt het precies in?
Big Picture Learning biedt een werkwijze die resulteert in een leeromgeving waar de leerling centraal staat. Zo is hij of zij actief betrokken bij het eigen leerproces. En wordt hij/zij hierdoor uitgedaagd om zijn of haar interesses uit te werken. Hierbij weliswaar ondersteund door een gemeenschap van docenten, experts uit de echte wereld en familieleden.

Wil je meer weten over Big Picture Leaning? Lees dan hier verder of kijk daarnaast op onderstaande weblinks.

Weblinks:
Big Picture Learning Nederland

Dalton

Wat houdt het precies in?
Op een Daltonschool gaat het vooral om zelfstandig werken. Daarnaast leer je om samen te werken met elkaar en ook leer je om te plannen. Maar je krijgt natuurlijk precies dezelfde vakken als op elke andere school en je haalt dezelfde diploma.

Meer over Daltononderwijs weten? Ga dan naar deze pagina of kijk op onderstaande weblinks.

Weblinks:
Meer lezen in de VO Gids

Nederlandse Dalton Vereniging

Gepersonaliseerd leren

Wat houdt het precies in?
Scholen die gepersonaliseerd leren aanbieden, werken vanuit leerdoelen. Zij kijken om die reden eerst naar wat jij als leerling moet leren, en zoeken dan leermiddelen die daarbij passen.

Gepersonaliseerd leren gaat daarbij over leren waarbij jij als leerling ruimte krijgt voor eigen doelen, regie en eigenaarschap.

Lees hier meer over gepersonaliseerd leren of kijk daarnaast op onderstaande weblinks.

Weblinks:
Meer over Gepersonaliseerd leren
Meer lezen in de VO Gids

Jenaplan

Wat houdt het precies in?
Jenaplanonderwijs hoort bij het traditionele vernieuwingsonderwijs. Een jenaplanschool is een gemeenschap van kinderen, leraren en ouders. De leraren zijn hierin de professionele opvoeders. Ouders dragen om die reden een deel van de opvoeding van hun kinderen over aan de leraren. Maar blijven toch een belangrijke rol in het onderwijs spelen.

Kenmerkend voor het jenaplanonderwijs zijn de projecten waaraan leerlingen vaak moeten werken. In het rooster van jenaleerlingen worden namelijk projecturen, -dagen of -weken ingepland. Deze projecten lopen in groepsverband en geven de leerling vaak de mogelijkheid om hun creativiteit vorm te geven. Samenwerking is hierbij echter belangrijk.

Lees hier meer over jenaplanonderwijs of kijk daarnaast op onderstaande weblinks.

Weblinks:
Nederlandse Jenaplan Vereniging

Kunskapsskolan

Wat houdt het precies in?
Kunskapsskolan is leermethode afkomstig uit Zweden. Het is bedacht vanuit de gedachte dat ieder kind anders is en dus anders leert. En om die reden heeft ieder kind een eigen leerprogramma nodig. Je werkt daarom als leerling aan eigen leerdoelen. Op jouw niveau, in jouw tempo en daarmee aansluitend bij wat jij wilt bereiken. Weliswaar persoonlijk begeleid door jouw leraar/coach.

Meer weten? Lees hier meer over Kunskapsskolan of kijk daarnaast op onderstaande weblinks.

Weblinks:
Meer over Kunskapsskolan
Meer lezen in de VO Gids

Montessori

Wat houdt het precies in?
Op een Montessorischool werk je individueel of samen (meestal met zelfgekozen partners). Soms zijn er groepsopdrachten en natuurlijk wordt er daarnaast ook klassikaal gewerkt. Wel wordt op montessorischolen veel tijd uitgetrokken om zelfstandig te werken. Daarvoor wordt om die reden aparte tijd ingeroosterd.

Een deel van die tijd is keuzewerktijd. Dat is tijd waarin je kunt kiezen aan welk vak je wilt werken, met wie, waar en soms ook op welke manier. De mate van keuzevrijheid is echter niet steeds dezelfde. Maar wel met de nadruk op het leren om zelfstandig keuzes te maken.

Wil je meer weten? Lees hier verder of kijk daarnaast op onderstaande weblinks.

Weblinks:

Nederlandse Montessori Vereniging

Meer lezen in de VO Gids

 

 

Particulier onderwijs

Wat houdt het precies in?
Er kunnen verschillende redenen zijn om voor een particuliere school te kiezen. Misschien heb je bijvoorbeeld een beetje meer aandacht nodig. Of je hebt daarnaast wat extra hulp nodig op het gebied van zorg. Dit kun je dus op een privéschool makkelijker krijgen. Particuliere scholen hebben namelijk kleine klassen en veel individuele begeleiding.

Op bijna alle particuliere scholen doe je aan het eind van je schooltijd gewoon examen. Je krijgt dan uiteindelijk een landelijk erkend diploma voor vmbo-t, havo of vwo.

Wil je meer weten? Lees hier verder of kijk daarnaast op onderstaande weblinks.

Weblinks:
Meer over Particulier onderwijs
Meer lezen in de VO Gids

Vrijeschool

Wat houdt het precies in?
Kenmerken voor de vrijeschool is dat je naast alle leervakken ook veel creatieve en doe-vakken krijgt.

Meer weten? Lees hier verder voor meer informatie of kijk daarnaast op onderstaande weblinks.

Weblinks:
Meer over de vrijeschool
Meer lezen in de VO Gids

Maak kans op
een Cortina fiets!