In 2025 is de arbeidsmarkt opnieuw veranderd. Technologische ontwikkelingen, de vergrijzing en de pers op duurzaamheid spelen daarbij een belangrijke rol. Beroepen evolueren snel en er ontstaan nieuwe functies. Hierdoor liggen er aantrekkelijke kansen voor mbo’ers in onder meer de bouw, zorg, techniek en groen.
Zoals elk jaar publiceert Randstad een lijst van de beroepen met de meeste baankansen. Voor 2025 zijn er 30 nieuwe beroepen toegevoegd. In totaal staan er veertien vakgebieden in de lijst, ieder met een top drie. In de blauwe kolom zie je die voor elk vakgebied!
Wil je meer weten over deze beroepen? Bekijk dan de StudieWijzer van het MBO Kompas.
De vooruitzichten voor mbo’ers zijn ook in 2025 gunstig. Voor jongeren met een diploma op niveau 3 of 4 liggen er veel kansen, vooral in sectoren waar handjes nodig zijn: zorg, bouw, techniek, logistiek en groen. Denk aan beroepen als timmerman, verzorgende IG, werkvoorbereider, elektromonteur en begeleider in de zorg.
Omdat steeds meer mensen met een hbo-diploma kiezen voor kantoorbanen, en er minder instroom is in het mbo, neemt de concurrentie op de arbeidsmarkt voor mbo’ers af. Dat betekent: meer keuze, sneller werk en vaak ook betere arbeidsvoorwaarden.
Vooral beroepen die bijdragen aan de energietransitie, woningbouw en zorg voor ouderen zijn extra kansrijk. Mbo’ers spelen daarmee een onmisbare rol in de toekomst van Nederland.
Bij het kiezen van een opleiding is het slim om verder te kijken dan alleen de banen van nu. Sommige beroepen blijven ook op de langere termijn nodig, juist omdat ze vragen om specifieke vakkennis of mensenwerk. Zo worden functies in de zorg, techniek en duurzaamheid minder snel vervangen door technologie of AI.
Beroepen als veiligheidskundige, adviseur milieu, of begeleider in de zorg zijn voorbeelden van werk dat alleen maar belangrijker wordt in de komende jaren. Ook de toename van wet- en regelgeving rond milieu en veiligheid zorgt ervoor dat deze beroepen toekomstbestendig zijn. Wie nu investeert in zo’n vakgebied, bouwt aan een loopbaan die meegroeit met de veranderingen in de maatschappij.
Ook in 2025 is er veel vraag naar zorgmedewerkers. Door de vergrijzing neemt het aantal oudere mensen in Nederland toe, en daarmee groeit de behoefte aan goede zorg. Vooral in de ouderenzorg zijn extra handen nodig: functies als helpende plus, verzorgende IG en verpleegkundige staan hoog op de lijst van kansrijke beroepen.
Zorginstellingen kampen met personeelstekorten, waardoor mbo’ers met een zorgdiploma snel aan de slag kunnen. Wie nu kiest voor een opleiding in de zorg, maakt daarmee een toekomstbestendige keuze.
In verschillende sectoren is er nog steeds een tekort aan goed opgeleide mensen. Zo groeit binnen de ICT de vraag naar specialisten op het gebied van cybersecurity, zoals security officers, consultants en engineers. Door de toename van digitale dreigingen is expertise op dit vlak belangrijker dan ooit.
Ook in veiligheidsberoepen, zoals BOA’s en juridisch adviseurs, zijn er veel vacatures. In deze sector gaan veel medewerkers met pensioen, terwijl de behoefte aan handhaving, vergunningverlening en juridische kennis blijft toenemen.
Bekijk hieronder via de link de 45 meest kansrijke beroepen in 2025 volgens Randstad.
BRON: Persbericht: De 45 meest kansrijke beroepen in 2025 | Randstad
Wil je meer weten over kansrijke beroepen in de sector Transport en Logistiek? Kijk hier hoe veelzijdig deze sector is!
De 30 nieuwkomers in de lijst ten opzichte van voorgaande jaargang zijn aangegeven met N.
Administratief, secretarieel en HR
recruitment consultant / recruitment specialist (N)
HR business partner
secretaris
Agrarisch & groen
hovenier / assistent hovenier / voorman hovenier
medewerker groenvoorziening / meewerkend voorman groenvoorziening (N)
tractorchauffeur (N)
Analyse, onderzoek & ontwikkeling
veiligheidskundige (N)
adviseur milieu
adviseur bodem
Bouw
timmerman (N)
schilder
projectleider bouw (N)
Financieel
belastingadviseur
assistent accountant (N)
salarisadministrateur (N)
Horeca & recreatie
restaurant manager (N)
keukenmedewerker (N)
keukenhulp (N)
ICT
security officer (N)
security consultant (N)
security engineer (N)
Klantadvies
technisch medewerker klantenservice (N)
medewerker front office (N)
werkplaatsreceptionist (N)
Onderwijs
docent (beroepsonderwijs) (N)
onderwijskundige (N)
docent Nederlands (N)
Openbaar bestuur, rechtspraak & veiligheid
juridisch adviseur (N)
vergunningverlener (N)
BOA
Techniek
werkvoorbereider (N)
elektromonteur
calculator (N)
Transport & logistiek
bezorger (N)
postbezorger (N)
vrachtwagenchauffeur
Verkoop, marketing & communicatie
afdelingsmanager kassa (N)
inkoopadviseur (N)
makelaar (N)
Welzijn / sociaal‑maatschappelijk
begeleider / persoonlijk begeleider / woonbegeleider (N)
pedagogisch medewerker kinderopvang
pedagogisch medewerker buitenschoolse opvang
Zorg
verzorgende IG
verpleegkundige (mbo en hbo) (N)
helpende plus