Menu

Dubbeladvies

Een dubbeladvies! Wat kun je ermee?

Staat er vmbo-tl/havo op je schooladvies? Of havo/vwo?
Dan heb je een dubbeladvies gekregen. Kun je daarmee naar beide schoolsoorten die erop staan? Niet altijd, want: een school die alleen het hoogste niveau van jouw schooladvies aanbiedt, is niet verplicht je toe te laten.

Toelating niet verplicht! Hoe zit dat precies?

Het schooladvies geeft elk kind het recht toegelaten te worden op het door de basisschool geadviseerde niveau. Zo staat het in de wet. Maar let op: bij een dubbeladvies geldt dat alleen voor het laagst genoemde niveau én voor een zogenoemde ‘dakpanklas’, een brugklas op twee niveaus, bijvoorbeeld een mavo/havo- of havo/vwo-brugklas. Daar moet je zonder meer geplaatst worden en in de combinatiebrugklas kun je nog een jaar lang laten zien wat je waard bent.

Kans op hoogste niveau

Wil je naar een school die alleen het hoogste niveau uit jouw dubbeladvies aanbiedt, dan krijg je vaak te maken met toelatingsgesprekken. Zo’n school is namelijk niet wettelijk verplicht jou te plaatsen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een zelfstandig gymnasium en een kind met een havo/vwo-advies. Het gymnasium heeft het recht om motivatie en werkhouding van een kind te beoordelen en op grond daarvan te beslissen over toelating. Wordt een kind afgewezen, dan moeten daar wel goede argumenten voor zijn. Heb je een enkelvoudig vwo-advies, dan word je direct toegelaten op het zelfstandig gymnasium. Het dubbeladvies havo/vwo geeft je wel een kans, maar geen zekerheid van toelating op het gymnasium.

Lees hier het artikel in de VO Gids 2024 over dubbel advies.