Tegenwoordig weet je je definitieve advies al voordat je je aanmeldt op je nieuwe school. Je hebt je toets dan gedaan en je schooladvies binnen. Wel zo handig want dan weet je precies waarvoor je je moet aanmelden.
Tussen 10 en 31 januari krijg je een voorlopig schooladvies. Daarmee laat je leraar weten welk niveau hij/zij het beste bij je vindt passen. Dit advies is nog niet definitief. Je maakt eerst nog een doorstroomtoets om te kijken of het schooladvies wel past bij je toetsresultaten.
In februari maken alle kinderen in groep 8 de doorstroomtoets. Je hebt dan net je schooladvies gekregen. Laat het resultaat van je doorstroomtoets zien dat je over meer kennis en vaardigheden beschikt dan het schooladvies, dan wordt dit schooladvies in principe bijgesteld. Eind maart heb je je definitieve advies binnen. Handig, want in de laatste week van maart moet je je aanmelden voor je middelbare school. Dat doe je op precies hetzelfde moment als alle andere kinderen uit groep 8 in Nederland. Zo heeft iedereen evenveel kans op een plekje op de school van hun keuze.
Op veel middelbare scholen hoef je pas later te kiezen welk niveau je gaat doen. Je zit in de brugklas met kinderen van verschillende niveaus, zodat je meer tijd hebt om te ontdekken welke vakken je leuk vindt en waar je goed in bent. Er zijn verschillende meerjarige brugklassen:
BREDE BRUGKLAS
In een brede brugklas zitten kinderen uit leerjaar 1, 2 en soms 3 bij elkaar. Je kunt op je eigen tempo leren en krijgt de kans om toetsen op het hoogste niveau te maken.
Sommige vakken worden wel op een specifiek niveau gegeven.
DAKPANKLAS
In een dakpanklas worden twee niveaus gecombineerd, zoals vmbo/pro, vmbo-tl/havo of havo/vwo. Je hoeft geen dubbeladvies te hebben, maar met een havo-advies kom je
dan bijvoorbeeld in de havo/vwo-klas.
10-14 ONDERWIJS OF TIENERSCHOOLE
Bij 10-14 onderwijs blijf je meestal tot je 14e jaar op dezelfde school en krijg je les van docenten uit zowel het basis- als het voortgezet onderwijs. Dit geeft je meer tijd om te ontdekken waar je goed in bent en welke middelbare school bij je past.
COMBINATIES
Scholen mogen zelf bepalen welke combinaties ze maken. De brugperiode kan ook verschillen in duur. Kijk goed welke brugklas je fijn vindt en of die in jouw buurt is.
Je krijgt tussen 10 en 31 januari je voorlopig schooladvies.
Je maakt in de eerste twee weken van februari de doorstroomtoets.
Halverwege maart krijg je de uitslag van de doorstroomtoets.
Uiterlijk 24 maart ontvang je je definitieve schooladvies.
Tussen 25 maart en 31 maart melden alle leerlingen zich met hun definitieve advies, aan op de middelbare school.
Houd voor eventuele wijzigingen deze pagina in de gaten.
Als de leraar twijfelt bijvoorbeeld tussen vmbo en havo of tussen havo en vwo, of de doorstroomtoets laat zien dat je kind over meer vaardigheden beschikt, dan is het de
bedoeling dat het schooladvies voor het hoogste niveau wordt gegeven.
Heb je vragen, weet je even niet meer hoe je verder komt of zoek je een luisterend oor? Neem dan contact op met het gratis adviespunt van Ouders & Onderwijs via 088-6050101 of vraag@oudersenonderwijs.nl
Een dubbeladvies is een schooladvies waar twee schooltypes op staan, bijvoorbeeld vmbo-t/havo of havo/vwo.
Dat betekent dat je leraar zéker weet dat je het eerstgenoemde schooltype aan kan, maar dat hij ook kansen voor je ziet op het uitdagendere niveau.
Dus met een havo/vwo-advies kun je in elk geval naar de havo en misschien naar het vwo.
De middelbare school kan jou dan in een havo/vwo-brugklas plaatsen en kijken hoe dat gaat.
Je wordt niet zomaar toegelaten.
Dat beslist de school.