Laat talent groeien

De brugklas duurt twee jaar bij OSB. Leerlingen van alle niveaus zitten bij elkaar in de klas en werken met elkaar samen. Zo heb je langer de tijd om uit te vinden welk niveau het beste bij je past. Iederéén wordt uitgedaagd, met verschillende opdrachten. Op deze manier maak je kennis met allerlei manieren van denken en profiteer je van elkaars talenten. Vanuit de universiteiten horen we dat leerlingen van OSB extra goed zijn in zelfstandig onderzoek en communicatie. Want je leert bij ons niet alleen de verschillende vakken, maar ook structuur, zelfstandigheid en jezelf presenteren. In de les is het belangrijk om je eigen verantwoordelijkheden te kennen en te nemen. Daar leer je veel van en het is goed voor je zelfvertrouwen.

Serieus veel leuke vakken

Naast de gewone lessen zoals wiskunde en Nederlands, krijgen alle leerlingen in de eerste twee jaar drama, muziek, beeldende vorming, technologie en Mens en Gezondheid. En er is op OSB veel aandacht voor sport. Al twee keer is OSB de sportiefste school van Nederland geweest. Ga je naar het vwo of de havo, dan kun je examen doen in Cambridge English. Zo krijg je rechtstreeks toegang tot een buitenlandse universiteit. Buiten het normale lesrooster wordt er gewerkt met vakoverstijgende projecten en talentprofiellessen. Wat denk je van het doen van wetenschappelijk onderzoek of het opzetten van een eigen bedrijf?

Persoonlijke aandacht

De mentor is de spil in de begeleiding van de leerlingen. De mentor is naast vraagbaak en vertrouwenspersoon, ook de eerste contactpersoon voor ouders. Er zijn geen tien-minuten-gesprekken, maar minimaal-30-minuten-gesprekken. Met ouders én leerling. Samen kijken we hoe we nog meer uit iedere leerling kunnen halen. We stellen klassen zorgvuldig samen. Geen enkele andere Amsterdamse school heeft zo’n succesvolle en sociale samenstelling van leerlingen.

Een 9,1 voor veilige sfeer

We doen er alles aan om een veilige omgeving te creëren. Dat lukt, want onze leerlingen hebben tijdens de nationale LAKS-enquête een 9,1 gegeven voor het onderdeel ‘veiligheid’. Dit betekent dat iedereen elkaar ruimte en aandacht geeft en dat we discriminatie en pestgedrag bespreekbaar maken. Je mag zijn wie je bent.

Onze eigen maatschappij

We hebben als één van de eerste scholen in Nederland een jongerenrechtbank. De mini-mediators leren op een goede manier conflicten op te lossen. Alles is erop gericht om onze prettige sfeer te houden zodat je goed kunt leren. Maar het is ook een mooie kennismaking met een juridische loopbaan. We nodigen ouders uit in een ‘oudercafé’, om mee te praten over onderwerpen die ouders en leerlingen bezighouden.

Kleinschalig

De school telt 1450 leerlingen en is opgebouwd uit zes deelscholen: drie deelscholen onderbouw (eerste en tweede klas), twee deelscholen bovenbouw vmbo en een deelschool bovenbouw havo en vwo. Alle deelscholen hebben een eigen groep docenten en een vaste plek in het gebouw.

Serieus welkom

We nodigen je graag uit om te komen kijken op de beroemdste school van Nederland. Mail voor een afspraak naar info@osbijlmer.nl

Of kom naar de open dagen 2022:
Vwo/havo/vmbo: 27 en 28 januari: 16.00 - 20.00
Vwo/havo: 17 februari: 18.30 - 20.30