Het LUCA is helemaal gericht op praktijkleerlingen. We benaderen ze positief en zetten ze in hun kracht, zodat ze vol vertrouwen door kunnen stromen naar passend vervolgonderwijs of naar de arbeidsmarkt; en naar een goede plek in de samenleving. Nieuw: vanaf zomer 2026 zijn bij ons ook leerlingen welkom met het advies ‘vmbo-BB’ (vmbo basis), die binnen en buiten de school in de praktijk willen leren.
Het LUCA is een kleinschalige, veilige en zorgzame school. Zodra de leerlingen een voet over de drempel zetten, hebben ze het gevoel dat ze in een andere wereld komen. Een wereld waarin de leraren hun naam kennen, naar ze toe komen en ze helpen. Een wereld ook waarin ze met leerlingen zitten die allemaal ongeveer hetzelfde niveau hebben en waarin er niet op ze wordt neergekeken.
Leerlingen zijn lovend over het vertrouwen en de motivatie die de leraren aan ze geven. Ze bloeien op op het LUCA. Het LUCA is een rustige school, met een duidelijke structuur, helemaal afgestemd op deze leerlingen.
Het LUCA is ook een serieuze en degelijke school. Onze leerlingen zetten bij ons grote stappen in hun ontwikkeling.
Om het leren goed te laten verlopen hebben we een uniek onderwijsconcept ontwikkeld waarin maatwerk centraal staat. De leerlingen volgen een eigen programma dat helemaal op ze is afgestemd; bijvoorbeeld op hun talenten en op hun tempo van leren. Hierbij maken ze gebruik van een laptop en worden ze veel 1-op-1 door leraren begeleid. Deze manier van werken, waarbij het onderwijs de leerling volgt, is ook erg geschikt om eventuele achterstanden weg te werken.
Naast praktijkvakken zoals ‘Dienstverlening en Welzijn’, ‘Horeca’ en ‘Techniek’ krijgen de leerlingen ook de vakken Nederlands, Engels en rekenen. LUCA besteedt veel aandacht aan de vaardigheden op het gebied van lezen.
Tijdens de praktijkvakken leren de leerlingen niet alleen op school, maar doen ze ook stages bij bedrijven. We hebben een groot netwerk met bedrijven opgebouwd die onze leerlingen kennen, waardoor stages succesvol kunnen verlopen.
Steeds meer bedrijven erkennen de kwaliteit van onze praktijkvakken, waardoor de leerlingen het vak met een erkend certificaat kunnen afsluiten. Daar werken ze hard voor en zijn ze erg trots op! Met behulp van deze certificaten kunnen ze de stap naar de arbeidsmarkt gemakkelijker maken.
We krijgen steeds meer erkende certificaten, bijvoorbeeld voor installatietechniek, werken in de horeca (de keuken), EHBO, fietstechniek (voor het repareren van fietsen) en het besturen van een heftruck.
Onze leerlingen kunnen op drie verschillende manieren uitstromen en hebben dus volop perspectief. Na de ‘arbeidsmarktroute’ (5 jaar) kunnen ze meteen gaan werken of naar mbo-1. Na ‘PRO-ROC’ (5 jaar) kunnen ze naar mbo-2; ze doen dan op het LUCA al een jaar mbo, in hun vertrouwde omgeving. Na ‘leren-werken’ (4 jaar) kunnen ze ook naar mbo-2.
LUCA werkt voor deze routes nauw samen met het ROCvA. Tijdens de eerste jaren op het LUCA verkennen we welke uitstroomroute voor een leerling het meest geschikt is.
In aanvulling op de schoolvakken werken we op het LUCA ook volop aan de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen en het verbreden van hun horizon.
Tijdens het vak ‘vrijetijdsbesteding’ (VTB) maken de leerlingen kennis met allerlei activiteiten die je in je vrije tijd kunt doen. In de ‘themaweken’ (vier keer per jaar) gaan de leerlingen aan de slag met belangrijke maatschappelijke onderwerpen. We nemen ze mee naar musea en er komen ook gastsprekers op school. Aan het einde van het schooljaar maken we altijd een schoolreis, Bijvoorbeeld naar Walibi.
LUCA is onderdeel van Voortgezet Onderwijs van Amsterdam (VOvA).
Onze school houdt zich aan de regels van de kernprocedure. De school doet niet mee aan de centrale loting & matching.
Javaplantsoen 24
1095 CS AMSTERDAM
020 579 71 50
Schooldirecteur: Mevr. M. Jonker
Contactpersoon eerste leerjaar: Mevr. P. Krijgsman