Ruimte voor iedere leerling

Met 'ruimte voor iedere leerling' bedoelen we dat je bij ons de ruimte krijgt om jezelf te zijn. Want jij bent uniek, er is geen ander zoals jij.  Op onze school in Uithuizen krijg je alle ruimte om te werken aan je eigen toekomst. Samen proberen we het beste in jou naar boven halen. We zijn een daltonschool. Dat betekent dat er veel aandacht is voor zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en samenwerken.  Ook leer je terugkijken op je eigen werk, want je kunt ook veel leren van wat en hoe je zelf iets hebt gedaan. Dit noemen we reflecteren.

Want wij zien onderwijs zo:

  • Leren doe je zowel alleen als samen
  • Als je leert ontwikkel je ook je persoonlijkheid
  • Je leert zowel op school als daarbuiten

Dalton vmbo en tl-havo

De eerste twee leerjaren van het vmbo noemen we de onderbouw. Je komt dan in een klas die past bij het advies van de basisschool. Afhankelijk van je resultaten is het wel mogelijk dat je tussentijds naar een andere leerweg gaat.
We hebben ook een brugklas tl-havo. Als je naar deze klas wilt, moet je van de basisschool een tl-havo advies hebben of een tl-advies met plusprofiel. In deze klas heb je het tweede halfjaar wekelijks een projectmiddag. Dan ga je  samen met je klasgenoten werken aan een opdracht rond een bepaald thema. De toetsen in deze brugklas zijn ook op tl-havo niveau. Aan het einde van de burgklas is het ook mogelijk om eventueel over te stappen naar de havo.

Daltononderwijs

Tijdens daltonuren besteed je aandacht aan zelfstandig leren en werken. Je werkt dan aan daltontaken. Je kiest zelf het vak uit waarmee je aan het werk wilt en kiest daarbij ook de docent die jou het beste kan helpen. In de daltontaak staan ook keuze-opdrachten. Deze opdrachten voer je alleen of samen met anderen uit.

Talentgroepen

Wij bieden je alle ruimte om je talenten te ontwikkelen. We bieden talentgroepen sport, drama, muziek, kunst en ict. Je kiest zelf welke talentgroep bij jouw eigen kwaliteiten past. Samen met anderen werk je zo naar bijvoorbeeld een sportdemonstratie, een presentatie voor publiek, een muziekoptreden of maak je een 3d-object.

Projectweek

Aan het eind van het eerste en tweede jaar heb je een projectweek. Samen met klasgenoten werk je aan opdrachten rondom een bepaald thema. Elke docent geeft vanuit zijn eigen vak invulling aan een thema en werkt daarbij samen met deskundigen van buiten de school. De week wordt afgesloten met een presentatie.

Persoonlijke begeleiding

Tijdens je hele schoolperiode heb je een mentor-coach en krijg je studiebegeleiding en huiswerkondersteuning als je dat nodig hebt. We bieden ook extra ondersteuning. Er zijn bijvoorbeeld programma’s voor leerlingen met dyslexie (Kurzweil), faalangst of sociaal-emotionele thematiek.

Buiten school

Op Het Hogeland College leer je niet alleen op school maar ook veel daarbuiten. We organiseren excursies en schoolkampen, buitenlandse reizen en uitwisselingen in Europa. Er is ruimte voor plezier tijdens feestavonden, sporttoernooien, muziekavonden en theaterspektakels.

Het gebouw

Ons schoolgebouw is modern en ruim opgezet met goede praktijkwerkplekken. Zeker als je een beroepsgerichte leerweg volgt zal je daar tijdens je opleiding veel bezig zijn.

Na Het Hogeland College

Na het vmbo kun je doorstromen naar het mbo of naar het havo in Warffum.