Ruimte voor iedere leerling

Met 'ruimte voor iedere leerling' bedoelen we dat je bij ons de ruimte krijgt om jezelf te zijn. Want jij bent uniek, er is geen ander zoals jij.  Wij vinden het belangrijk dat jij en alle andere leerlingen door ons gezien worden in jullie eigen talenten en eigenschappen.  Net zo belangrijk vinden we het dat onze leerlingen elkaar zien en de verschillen in elkaar accepteren en waarderen.  En dat samenwerken altijd mogelijk is. 
Leren doe je wat ons betreft ook niet alleen op school, maar net zo goed daar buiten. Daarom organiseren we ook veel praktijkopdrachten buiten de school.  

Want wij zien onderwijs zo:

  • Leren doe je zowel alleen als samen
  • Als je leert ontwikkel je ook je persoonlijkheid
  • Je leert zowel op school als daarbuiten

Zelfstandig werken en keuze

Ruimte voor jouw talent betekent dat we je ook leren om zelfstandig te werken en op bepaalde momenten een keuze te maken voor wat je wilt gaan doen. Daarvoor werk je met een eigen laptop. Uiteraard kun je rekenen op begeleiding van een docent. 
Zo begin je in klas 1 en 2 de dag met een startmoment met je mentor. Daarna staat er in het rooster bijvoorbeeld een blok Talen. Je kunt dan kiezen bij welke docent je met een taal aan de slag wilt gaan.  Zo kun je ook eens wat extra's doen voor een taal die je heel leuk en interessant vindt.  Of je kunt wat extra gaan oefenen met wat je nog lastig vindt.  Ook krijg je bij ons op school veel praktijklessen, omdat we het belangrijk vinden dat je ook praktische dingen leert.  Bijvoorbeeld lessen in Techniek en lessen Zorg en Welzijn.

De mentor

Je mentor helpt je graag als je vragen hebt of dingen waar je tegenaan loopt. In ieder geval bespreek je met je mentor over hoe je je huiswerk aanpakt, welke keuzes je maakt voor lessen en hoe je je schoolresultaten zijn. Ook bespreek je de keuzes die je moet maken als het gaat om de profielkeuze voor je vervolgopleiding.

Opdrachten

Kenmerk van onze opdrachten is dat ze praktisch en realistisch zijn. Met praktisch bedoelen we niet alleen dat je ‘werkt met je handen’, maar ook dat je communiceert, organiseert en samenwerkt. Realistisch betekent dat je de school uitgaat voor het uitvoeren van je opdrachten. Ook halen we deskundigen van buiten op school om je iets extra’s te leren. Zo gaat de leerstof leven en kun je het later goed toepassen in de praktijk.

Activiteiten

We organiseren excursies en schoolkampen en buitenlandse reizen.  Ook is er veel ruimte voor plezier tijdens feestavonden, sporttoernooien en muziekavonden.

Na Het Hogeland College

Na het vmbo kun je doorstromen naar het mbo of naar het havo in Warffum. We werken goed samen met de vervolgopleidingen.