Leren vanuit de praktijk

Alles wat je op Pro Almere leert, leer je vanuit de praktijk. Of je nou graag in de horecabranche of de techniekbranche wilt werken of als vorkheftruckchauffeur aan de slag wilt: Pro Almere helpt je op weg. We zijn verspreid over drie locaties. Een locatie aan de Koningsbeltstraat in Tussen de Vaarten met eerste en tweede klassen en de richtingen horeca, groen en logistiek. Een locatie aan de J.S. Bachweg in Muziekwijk, hier zitten eerste en tweede klassen en de richtingen winkel en horeca en een locatie in Almere Buiten aan de Tom Poesstraat waar geen eerste en tweede klassen zitten, maar wel de richtingen techniek en dienstverlening. Heb jij een Toelaatbaarheidsverklaring Praktijkonderwijs? Dan ben je bij ons van harte welkom.

Aandacht voor jou

Op alle drie onze locaties zitten ongeveer 200 leerlingen. Omdat de locaties klein zijn, kennen bijna alle leerlingen en medewerkers van een locatie elkaar. Hierdoor hebben onze medewerkers veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Ook krijg je een mentor bij wie je altijd terecht kunt. Er vinden regelmatig coaching gesprekken plaats met je mentor, zodat we kunnen bespreken hoe het met je gaat, wat je vorderingen zijn en welke plannen je hebt voor de toekomst.

Extra begeleiding

Sommige leerlingen hebben extra begeleiding nodig. Geldt dit ook voor jou? Ook dan zit je bij ons goed. In samenspraak met jou, je ouders/verzorgers, de mentor en de zorgcoördinator of orthopedagoog gaan we op zoek naar een passend begeleidingstraject. Hierbij werken we nauw samen met je ouders/verzorgers. Wij vinden dat je met elkaar, jij als leerling, je ouders/verzorgers en je mentor/de school samen moeten zorgen dat het goed met je gaat op school én thuis.

De eerste schoolperiode

Sommigen weten al van jongs af aan wat ze willen worden, anderen kunnen hier wel wat ondersteuning bij gebruiken. Om je kennis te laten maken met alle mogelijkheden die wij bieden, krijg je in de eerste twee leerjaren een breed onderwijsaanbod. In het tweede leerjaar voegen we hier PSO (praktische sectororiëntatie) aan toe, zodat je kunt kiezen welke sector bij jou past. Best spannend, maar hierin word je uiteraard goed begeleid. Deze periode ontdek je wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Je krijgt theorie- en praktijkvakken. De theorievakken zijn bijvoorbeeld Nederlands, Engels en rekenen/wiskunde. Voorbeelden van praktijkvakken zijn koken, techniek en plant & dier.

Aan de slag

Zodra je een sector hebt gekozen waarin jij graag wilt werken – bijvoorbeeld in de horeca of techniek - ga je in het derde leerjaar gericht aan de slag met je keuze voor de toekomst. Omdat je vanaf volgend schooljaar stage mag gaan lopen, bereiden we je hier in het derde schooljaar op voor. Je doorloopt een interne stage zodat je alvast weet waar je aan toe bent. Vanaf het vierde leerjaar mag je kennismaken met het vak dat jij hebt gekozen tijdens een stage. Ook nu word je uiteraard goed begeleid door je stagebegeleider. Samen kijken we welke richting je hierna opgaat.

Het vervolg

Je kunt tot en met je achttiende jaar bij ons op school blijven. Daarna ga je aan het werk, soms in combinatie met een opleiding. Wie weet behaal jij bij ons je Entree-diploma om vervolgens te starten met een vervolgopleiding op het ROC. Op Pro Almere kun je ook allerlei branche-certificaten en diploma’s halen om jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.