Het Lyceum Rotterdam is voor:

  • leerlingen die enthousiast en gemotiveerd zijn
  • kunstleerlingen die creatief en innovatief aan de slag gaan met allerlei materialen en technieken
  • leerlingen die nieuwsgierig zijn
  • wetenschapsleerlingen die aan de hand van wetenschappelijke thema’s onderzoeken en ontwerpen
  • leerlingen die lef hebben
  • ondernemende leerlingen die hun talenten en competenties kennen en inzetten. Dit alles met de ondernemer – in spe – als uitgangspunt.

Merk jij ook dat de wereld om je heen snel verandert en dat ook nog eens steeds sneller? Ben je net gewend aan een nieuw vak op school of een nieuwe app, zijn er weer tien nieuwe bij!  Zo gaat dat in de hele wereld. Steeds komen er nieuwe technieken en producten bij en die veranderen weer de manier waarop we werken, wonen en leven. Op Het Lyceum Rotterdam vinden wij het belangrijk dat je leert inspelen op al die veranderingen en nieuwe ontwikkelingen - zonder te verliezen wat waardevol is. Daarom dagen we je uit om je talenten te ontwikkelen én stimuleren we je om open te staan voor onbekende mogelijkheden. 

Op onze school heerst een fijne sfeer waarin je veilig van alles kunt uitproberen. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet of wat je dromen zijn, alle leerlingen krijgen waardering voor wie zij zijn en laten ook anderen in hun waarde.

Naast de gewone havo-/vwo-vakken volg je zes lesuren per week binnen de richtingen kunst, wetenschap of ondernemen. Dat betekent niet dat je meer uren op school zit dan op andere havo-vwo-scholen: ons programma is zo ingericht dat je net zoveel uren naar school gaat als op een reguliere school voor havo, atheneum en gymnasium.

Je gaat veel zelf onderzoeken en op zoek naar je grenzen en mogelijkheden. Met de nadruk op zelf - jij gaat aan de slag. De docenten begeleiden je hierbij.  Zij houden goed in de gaten of jij misschien meer sturing nodig hebt. Of juist meer uitdaging.

Vijf of zes jaar later ben jij goed voorbereid op een vervolgstudie aan hbo of universiteit - ook al is die heel anders dan wij nu kunnen overzien.

SCHOOLTIJDEN

Kom je van ver? Geen probleem. Onze school begint om 09.00 uur.

BRUGKLASPERIODE

Je krijgt twee jaar de tijd om je niveau te laten zien. Pas aan het einde van het tweede schooljaar krijg je een definitief advies voor havo, atheneum of gymnasium. 

STUDIEVAARDIGHEDEN

Hoe je het beste kunt studeren en plannen kun je leren. De begeleiding op het gebied van studievaardigheden en huiswerk begint in klas 1.

EXPOSITIES EN PRESENTATIES

Leerlingen uit elk leerjaar exposeren of presenteren een aantal maal per jaar hun eigen werk. Denk aan pop-uprestaurants, acties voor het goede doel, podiumgrote planetaria en modeshows met eigen ontwerpen.

kwo-kelder

In onze KWO-kelder kun je het leukste doen wat bestaat: iets bedenken en daarna zelf uitvoeren, zoals met robotica, coderen, mode, zeefdrukken, enzovoorts. Onze KWO-kelder biedt je de modernste hulpmiddelen en technieken om je ontwerpen te realiseren. 

Gymnasium

Bij ons kun je ook een gymnasiumdiploma halen. Na de eerste klas kun je namelijk doorstromen naar gymnasium 2. Je volgt dan de vakken Latijn en Grieks.  Daarnaast blijf je ook gewoon je richtingsvakken volgen. Klassiek én modern dus! 

INSPECTIEOORDEEL

De inspectie van het Onderwijs oordeelt positief over Het Lyceum Rotterdam. De school heeft al jaren uitstekende slagingspercentages (in 2023: vwo 92% en havo 96%).