via coaching naar eigenaarschap

Heb je een vmbo- of havo-advies? Dan ben je welkom bij ons. Ook als je niet op een montessori-basisschool hebt gezeten. Onze docenten hebben veel ervaring met vmbo-onderwijs volgens de montessori-principes. Zij bieden persoonlijke ondersteuning door wekelijks met jou in gesprek te gaan. Samen met jouw coach ontwikkel je een persoonlijk leerplan en stel je je eigen doelen vast. Hierbij kom je erachter welk niveau het beste bij jou past. De coaches zijn de spil van ons onderwijs. Ze helpen je om te ontdekken wat je talenten zijn. Je leert steeds beter hoe je dingen zelf moet doen.

PROFIELEN

Vanaf het derde leerjaar weet je welk niveau en profiel bij je past. Hier werken we samen naar toe. De niveaus zijn bb/kb/tl en havo. Wanneer de havo het beste bij je past, ga je na 2 jaar verder op een andere havo-opleiding.  

Bij de bb- of kb-richting kun je kiezen uit de volgende drie profielen: Zorg & Welzijn (Z&W), Economie & Ondernemen (E&O) en Media, Vormgeving & ICT (MVI).  Al onze opleidingen sluiten goed aan bij het mbo.

FLEXIBELE NIVEAUS en toetsen

Op het Montessori Vaklyceum krijg je twee schooljaren de tijd om te ontdekken welk niveau en richting het beste bij je passen. Daarom kun je op verschillende niveaus je (leer)doelen behalen. Jij bepaalt in overleg met je coach wanneer je klaar bent om een toets te maken. 

MONTESSORI-PRINCIPES OP HET VMBO

Vmbo-onderwijs volgens de montessori-principes betekent dat wij werken op basis van de zes karakteristieken zoals Maria Montessori die lang geleden heeft ontwikkeld. Eén van de belangrijkste is: hoofd, hart en handen. Het draait bij ons niet alleen om kennis, maar ook om een brede ontwikkeling. Je gaat je ontwikkelen tot een sociaal, zelfstandig en betrokken mens.

VONDELLAAN EN VAN IDDEKINGEWEG

We hebben twee schoolgebouwen in het zuiden van de stad Groningen. Je begint in ons gebouw aan de Vondellaan. Daar zitten alle onderbouwleerlingen samen. Ook de tl-bovenbouwleerlingen (theoretische leerweg) volgen hier onderwijs. Een paar honderd meter verderop hebben we een gebouw aan de Van Iddekingeweg. Daar volgen de bovenbouwleerlingen bb en kb hun onderwijsprogramma.  

SAMEN EROP UIT

Grenzen verleggen doen onze leerlingen samen. Wij vinden het van groot belang dat jullie een goede band opbouwen met elkaar en met de docenten. Daarom organiseren we in verschillende jaren excursies in binnen- en buitenland. Leuk en leerzaam! En ook nog eens goed voor de teambuilding. 

SAMENWERKING

Het Montessori Vaklyceum en het Montessori Lyceum Groningen werken intensief samen. Hoe zie je dat? Docenten en teamleiders werken veel samen, zodat we een brede onderbouw aan kunnen bieden. Zo kun je op het Vaklyceum in de onderbouw een bijzondere richting volgen op tl- en havo-niveau. Dit heet Route 83. Bij deze route is veel ruimte voor media, vormgeving en ICT en kun je uiteindelijk eindexamen doen op tl- of havo-niveau.