Het Cygnus is een gymnasium waar de lat hoog ligt, terwijl er tegelijkertijd een gemoedelijke, vrije sfeer heerst waardoor je je gemakkelijk thuis voelt, ongeacht je achtergrond of afkomst.  Wat onze leerlingen met elkaar gemeen hebben, is dat ze vooruit kunnen en willen. Als Cygniaan krijg je alle ruimte om je talenten en je geest in tal van richtingen te scherpen. Je docenten zijn altijd in de buurt om je te helpen.

EEN SCHOOL VOOR STERREN

'Cygnus' betekent 'zwaan'. Het sterrenbeeld Zwaan bestaat uit allerlei sterren. Net als onze leerlingen: niemand is hetzelfde, maar we horen allemaal bij elkaar. Ook komt de figuur Cygnus voor in de verhalen van de Romeinen en de Grieken waarin een mens verandert in, je raadt het al, een zwaan. Op onze school hopen we natuurlijk ook dat je een ontwikkeling doormaakt, maar we willen je niet kneden tot één type leerling. We zien diversiteit namelijk als een kracht van onze school.  Iedereen is op zijn eigen manier een beetje anders: houden zo!

WERELDBURGERS EN WETENSCHAPPERS

Om je goed voor te bereiden op je toekomst, bieden wij een uitdagend onderwijsprogramma aan. Je mag zelf onderzoek doen, met een witte jas in het lab staan, met een archeoloog vuur maken zoals in de prehistorie, samen door een Romeins gebouw lopen en lezen wat er op de gevel staat. Elk vak doet regelmatig aan onderzoekend leren: niet alleen leren wat vaststaat, maar ook zelf kijken hoe je de wereld kunt veranderen.

HET GEBOUW

In ons gebouw hebben we veel faciliteiten. We hebben natuurlijk een draadloos netwerk en lokalen met smartboards, maar ook een laboratorium, muziekstudio's, een theaterzaal, een dojo en een fitnessruimte. Je krijgt je eigen schoolboeken, maar gaat ook vaak op je laptop aan de slag. In de elektronische leeromgeving staat van alles wat je op school en thuis kunt gebruiken.

BEGELEIDING

Elke klas krijgt een mentor, een docent van wie je ook les hebt. De mentor helpt de klas als geheel, maar is er ook voor jou persoonlijk. Wil je even je verhaal kwijt, dan kan dit bij je mentor. Ook heeft elke eerste klas drie leerling-mentoren. Dat zijn leerlingen uit de vierde klas. Zij kunnen je helpen om je weg te vinden op school. Sommige leerlingen hebben wat extra zorg van de school nodig. Als je ons dat laat weten, wordt het ook onze zorg. 

LEREN LEREN

Leren op een gymnasium is anders dan op de basisschool. De mentor en vakdocenten helpen je bij het ontwikkelen van goede studievaardigheden. Jij leert hoe je op een overzichtelijke en prettige manier huiswerk kunt maken, waar je tijdens de les het beste op kunt letten en hoe je jezelf op een toets kunt voorbereiden. Handig!

AANDACHT VOOR CULTUUR

Het Cygnus kent een lange traditie van toneel- en operavoorstellingen. Leerlingen zingen en musiceren niet alleen, zij schrijven ook het libretto. Een professionele zangcoach, een librettist, een componist en een dirigent begeleiden de leerlingen. Dit alles in samenwerking met de Nationale Opera. Een echte opera in onze eigen aula op de bovenste verdieping met uitzicht over Amsterdam.

LEVEND LATIJN

Bij Latijn gaat het op het Cygnus anders dan op de andere gymnasia. In het lesboek staat geen woord Nederlands, echt alleen maar Latijn. In een deel van de lessen spreekt de docent zelf Latijn en kunnen de leerlingen in het Latijn terugpraten. De eerste "Levend Latijn"-leerlingen hebben inmiddels met klinkend resultaat examen gedaan.