DE SCHOOL

De Praktijkschool Westfriesland in Stede Broec is een kleine school met bijna 200 leerlingen. De groepen zijn klein, er is specifieke zorg voor elke leerling en er is een breed aanbod aan praktijkvakken. Leerlingen leren door te doen. Een belangrijke voorwaarde voor schoolsucces is veiligheid. De praktijkschool wil dan ook een veilige, sfeervolle school zijn.

SAMEN MET OUDERS

De periode waarin leerlingen op school zitten, is van groot belang voor hun ontwikkeling. Een ontwikkeling waar wij met zorg mee om willen gaan. Wij coachen, begeleiden en adviseren leerlingen in samenwerking met ouders.

LEREN DOOR DOEN

In de eerste klas bestaat de helft van de lessen uit leervakken. Daarnaast is er een breed aanbod aan praktijkvakken zoals koken, techniek studio PWF (muziek, film en fotografie), VTB (vrijetijdsbesteding), houtbewerking, metaal, gymlessen  en plant en dier.

Wij beschikken over een echt woonhuis en hebben een grote eigen kas op ons terrein. Ook hebben wij dieren op school zoals cavia’s en konijnen. Wij werken nauw samen met de jongerenwerkers van Inventas in Grootebroek. Ons kooklokaal is professioneel en onder leiding van onze chef kok hebben wij wekelijks een echt restaurant waar bezoekers uit de hele regio komen eten. Wij beschikken over een echte kledingwinkel waar ook echt klanten van buitenaf komen shoppen.

Op school wordt er veel aandacht besteed aan zelfredzaamheid, samenwerken en het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Wij werken vooral met competenties. Vanaf de tweede klas gaan leerlingen starten met (de voorbereiding op) stage. In de derde en de vierde klas zijn de leerlingen steeds meer op stage en uiteindelijk moet de stageplek overgaan in een plaats op de arbeidsmarkt. Wij kijken naar elk individu en zoeken samen met de leerlingen de beste plek om stage te lopen.

Begeleiding en nazorg vanuit de school is hierbij zeer belangrijk. Sommige leerlingen stromen door naar een vervolgopleiding op mbo niveau 1 binnen de praktijkschool, een ROC of AOC.

DIPLOMA PRAKTIJKONDERWIJS

De Praktijkschool Westfriesland biedt eindonderwijs. Het streven van de school is om alle leerlingen op te leiden voor het diploma praktijkonderwijs. Het examen bestaat uit een eindgesprek met een examinator uit de eigen school en van een andere praktijkschool. De leerling toont zijn of haar examendossier waarin alle behaalde certificaten en bewijzen zitten, die hij of zij tijdens de hele schoolloopbaan heeft verzameld.

Te behalen certificaten

Naast het praktijkschooldiploma zijn op dit moment in de bovenbouw (klassen 3, 4 en 5) mogelijkheden om de volgende certificaten/diploma’s te behalen:

  • heftruckrijbewijs
  • VCA-certificaat;
  • branchegerichte certificaten (praktijkgedeelte niveau 1 opleiding)
  • Entree opleiding (MBO 1)
  • Sociale Hygiëne
  • SWB certificaat

AANMELDEN

Het praktijkonderwijs is voor leerlingen tot 18 jaar, die het advies praktijkonderwijs hebben gekregen. Een leerling wordt door zijn of haar ouders aangemeld bij de Warme Overdracht Leerlingen (WOL) van de Praktijkschool Westfriesland. Een aanmeldingsformulier kan telefonisch worden aangevraagd bij de school.

Meer informatie:

www.praktijkschoolstedebroec.nl

https://www.facebook.com/praktijkschool.stede.broec

https://www.instagram.com/praktijkschoolwf_grootebroek/