PrO Actief

Wanneer je na de basisschool mogelijk naar PrO Assen gaat kun je in groep 8 al een aantal keren meelopen op onze school. Je maakt dan kennis met een aantal praktijkvakken zoals groen en koken. Door aan PrO Actief mee te doen leer je alvast de docenten, het gebouw en nieuwe klasgenoten kennen.

Een school voor doeners

Bij PrO Assen krijg je naast Nederlands, Engels en Rekenen & Wiskunde ook veel praktijkvakken aangeboden, zoals hout- en metaalbewerking, groenonderhoud en werken in de winkel. Deze vakken bereiden je voor op werk. Ook kun je bij ons branchegerichte cursussen volgen, zoals veilig werken met een minigraver of een cursus voor keuken assistent. Als je onze school verlaat heb je een diploma op zak en ben je klaar om aan het werk te gaan. Ook zijn er leerlingen die ervoor kiezen om door te leren.

Je eigen ontwikkelingsplan

Wij willen het beste uit jou halen en daarom maken we met jou en je ouder(s)/verzorger(s) een ontwikkelplan. Hierin staan de doelen die je wilt behalen. De mentor helpt jou bij het uitvoeren van je plan. Je verzamelt zelf jouw verslagen, werkstukken en certificaten in een map. Dit noemen wij het portfolio. Aan het eind van jouw schooltijd heb jij in je portfolio alles staan wat jij kan!

Onderwijs in 3 stappen

Ons onderwijs is in drie stappen verdeeld.

Stap 1(leerjaar 1 en 2)

Dit noemen wij de oriënterende fase. In deze twee jaar ontdek jij wat je leuk vindt en wat jij goed kan. Je krijgt algemene vakken en praktijkvakken. Aan het eind van leerjaar twee kies je een richting, namelijk Groen & Techniek of Economie, Zorg & Welzijn

Stap 2 (leerjaar 3 en 4)

In deze leerjaren volg je algemene vakken en vakken die bij jouw richting horen en start je met het lopen van een aantal korte stages. Je begint met stage op school, bijvoorbeeld als assistent conciërge. In leerjaar 4 ga je buiten de school stage lopen, bij een bedrijf of instelling. Dit geeft jou de mogelijkheid om te ervaren wat bij je past en waar je goed in bent. Aan het eind van leerjaar 3 kies je een beroepsrichting:

  • Groen: bijvoorbeeld werken in de tuin of groenonderhoud
  • Techniek: bijvoorbeeld werken in de bouw of in de industrie
  • Economie: bijvoorbeeld werken in winkels, een magazijn of op de administratie
  • Zorg & Welzijn: bijvoorbeeld werken in de horeca, schoonmaak of in de verzorging

Stap 3 (leerjaar 5 en 6)

In deze laatste jaren bereiden wij je voor op werk en/of een vervolgopleiding. Aan het einde van jouw schoolcarrière kun jij je diploma halen!

Vrijetijdsbesteding

Wij vinden het ook belangrijk dat je zinvol omgaat met je vrije tijd. Daarom organiseren wij allerlei activiteiten zoals mountainbiken, muzieklessen en bowlen. Dit wordt wekelijks op een middag aangeboden. Naast vrijetijdsbesteding ga je in de onderbouw op schoolkamp. In de bovenbouw kun je kiezen waar je naar toe wilt. Zo kun je gaan zeilen of op een stedentrip gaan.

Doorgroeien naar VMBO-niveau

Soms kun je als nieuwe leerling in het praktijkonderwijs nog doorgroeien naar vmbo-niveau. Daarom heeft PrO Assen een speciale tussengroep. In een kleine groep krijg je dan les op vmbo niveau BB. De leerkrachten weten precies wat jij moet kunnen en kennen om door te stromen naar de tweede klas van een vmbo-school in de buurt. Of jij voor de tussengroep in aanmerking komt hangt af van jouw cijfers op de basisschool, het advies van je leerkracht én je eigen motivatie!