Kenmerkend voor een gymnasium is dat je er Latijn en Grieks leert. Het zal je opvallen dat veel Latijnse en Griekse woorden de basis vormen voor woorden in het Nederlands en andere talen. Bovendien helpen Latijn en Grieks je bij de grammatica van andere talen (de naamvallen bij Duits bijvoorbeeld) en zelfs bij wiskunde, waar je logisch moet nadenken, iets wat je ook bij vertalen moet doen.    

Een gymnasiumopleiding verbreedt je algemene ontwikkeling. Je leert over de geschiedenis van de Romeinen en de Grieken en hoort fascinerende, gekke en gruwelijke mythologische verhalen. Je begrijpt waarom het computervirus “Trojan Horse” zo heet. En wat bedoeld wordt met: weerstand bieden aan "de sirenenzang van het mobieltje".   

In het technasium volg je het vak Onderzoeken en Ontwerpen. Je leert daar o.a. technisch tekenen en solderen, maar ook werken met Powerpoint en Excel. En in het E-lab maak je kennis met de nieuwste technische snufjes, zoals 3D-printers, een lasersnijder of een vinylplotter. 

Sfeer

We zijn een relatief kleine school. We koesteren onze persoonlijke sfeer en gezelligheid, waarbij iedereen elkaar kent en er lage drempels zijn tussen docenten en leerlingen. Je kunt bij ons jezelf zijn. Leerlingverenigingen zoals toneel, orkest en debat maar ook het technasium maken dat je elkaar ook buiten je eigen klas en jaarlaag leert kennen. 

Houd je van debatteren? Dan kun je meedoen aan debatwedstrijden zowel binnen als buiten school. Bespeel je graag een instrument? In onze bandjeskelder kun je ongestoord oefenen en een eigen band beginnen, maar je kunt je ook aanmelden bij ons schoolorkest Aulos. We bieden ruimte aan initiatieven door leerlingen en docenten. 

Inspiratie en inhoud

Het Praedinius is een inspirerende omgeving waarin je wordt gestimuleerd om te groeien. Heb je niet alle lessen echt nodig en wil je je verdiepen in een zelf gekozen onderwerp? Dat kan als je gaat verbreden. Onder begeleiding van een verbrederscoach voer je dan een project uit. In de bovenbouw is een bètatopklas. En we zijn gecertificeerd als begaafdheidsprofielschool omdat we hoogbegaafde kinderen goed kunnen begeleiden. 

Start

Als je bij ons op school komt, maak je voor de zomervakantie al kennis met je klas, je mentor en de peermediators van je klas (een soort “hulpmentoren”). Wij delen de klassen zoveel mogelijk “geografisch” in, zodat je met kinderen uit de buurt naar school kunt komen.

Aan het begin van het schooljaar heb je eerst een paar weken gewoon les. De meeste leerlingen staan na de zomervakantie namelijk te popelen om te ervaren hoe het er nou echt aan toe gaat op de middelbare school. Dan volgt de introductieweek. Daarin heb je één dag activiteiten op school en een speurtocht door de stad. Dag 2 en 3 staan in het teken van het introductiekamp. Dit kamp wordt mede georganiseerd door de leerlingen van de Feestcommissie.  Ook de leerlingen van toneelvereniging Eloquentia leveren een komische avondvullende bijdrage. Je leert dus al heel snel leerlingen uit hogere klassen kennen. Natuurlijk zijn ook je mentor en een aantal andere docenten aanwezig.