Menu

Het beroep dat bij je past

Op weg naar het beroep dat bij je past

Natúúrlijk weet je nog niet precies wat je later wil worden. Toch heb je al een beter beeld dan pakweg acht jaar geleden. Als kleuter zei je misschien nog: ik word later astronaut, of prinses. Nu weet je beter. Veel astronauten zijn er niet nodig, en prinses: dat kún je helemaal niet  worden, dat bén je door geboorte (en meestal niet). Inmiddels weet je ook dat er veel beroepen zijn die wél binnen je bereik liggen. Brandweerman, vrachtwagenchauffeur of schoenverkoopster? Ja hoor, dat kan.

Je hoeft het nu nog niet te weten

De meeste kinderen van 11, 12 jaar weten nog helemaal niet wat ze later willen. Helemaal niet erg, want je hoeft het nu nog niet te weten. Meestal kies je pas echt voor een vakopleiding ná het voortgezet onderwijs. De meeste scholen beginnen daarom met brugklassen, waarin je zoveel leert dat je nog alle kanten op kunt. Pas na een paar jaar kies je een richting, en pas ná je eindexamen kies je een echte beroepsopleiding. Het is wél zo, dat het vmbo opleidt voor meer praktische beroepen zoals elektrotechnicus of schoonheidsspecialiste, terwijl het vwo regelrecht naar de universiteit leidt, waar je kunt studeren voor bijvoorbeeld dokter of rechter.

Is dat schooladvies echt zo belangrijk?

Je schooladvies is best belangrijk. Niet iedereen  kan naar het vwo en de universiteit. Daarvoor moet je heel goed kunnen leren en studeren. Maar het is niet erg als je geen vwo-advies krijgt, zelfs niet als je dokter wilt worden. De meeste beroepen zijn namelijk op verschillende niveaus uit te oefenen. Daardoor is uiteindelijk niet het schooladvies het belangrijkste, maar dat wat jij wilt! Kijk maar eens naar het volgende voorbeeld.

Chirurg, fysiotherapeut of verpleegkundige?

Lijkt het je wat om later in een ziekenhuis te werken? Dan kun je chirurg of kinderarts worden, maar ook fysiotherapeut, verpleegkundige, laborant, diëtiste, ambulancebroeder, receptioniste en nog veel meer. Om dokter te worden moet je lang studeren, en dan is het slim om nu al op het vwo je best te gaan doen. Fysiotherapeut word je door een studie aan een academie waar je met een havo-diploma wordt toegelaten. Beroepen als verpleegkundige, laborant of receptioniste kun je leren in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), waar je met een vmbo- diploma naar toe kunt. Hetzelfde verhaal geldt voor de politie, het onderwijs, het openbaar vervoer, de haven en nog veel meer beroepssectoren. Er zijn altijd functies op verschillende niveaus. Dus: welk schooladvies je ook hebt, er is altijd een beroep dat past bij jouw ideeën, jouw ambities en jóuw mogelijkheden.

Ook jouw talent wordt straks zichtbaar

Het beroep dat je leuk vindt, is vaak ook een beroep waar je (een beetje) talent voor hebt. Bij sommige kinderen zie je dat al snel: die zijn nu al waanzinnig goed in schaatsen of zingen bijvoorbeeld. Dat betekent niet dat daarmee hun kostje gekocht is. Om echt iets te bereiken  zullen ook zij veel moeten trainen en oefenen. Is het bij jou nog niet zo duidelijk waar je talent zit? Let dan straks maar eens goed op in de brugklas. Misschien blijk je erg goed te zijn in techniek, in koken en bakken of in het leren van talen. Vergis je niet: ook dat zijn talenten waar je ver mee kunt komen. Elk talent moet ontwikkeld worden: of je nu schaatser, zanger, technicus, topkok of journalist wil worden. De komende jaren zal ook jouw talent zichtbaar worden.