Groep 8 brochure 2023-2024 Tabor College Oscar Romero

Welkom op Oscar Romero infomagazine 2024-2025

Colofon Fotografie: Ilse Kuit Vormgeving en realisatie: Indrukmakers Hoorn 2023 © Tabor College Oscar Romero Tabor College Oscar Romero Bouwsteen 1, 1625 PD Hoorn Telefoon: 0229-285 685 E-mail: oscar-romero@tabor.nl oscarromero.nl

Oscar Romero: Leer in goede sfeer! Beste leerling, De komende maanden ga je de keus maken voor een middelbare school. Dat is een belangrijke keus en daarom best spannend. Jij bepaalt welke school het gaat worden. In dit magazine laten we je zien wat Oscar Romero jou te bieden heeft. Op onze school is het motto ‘Leer in goede sfeer!’. Naast goede lessen werken we daarom aan veiligheid en vertrouwen. We willen dat alle mensen op Oscar Romero vriendelijk met elkaar omgaan en verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf, zodat iedereen zich veilig voelt op school. In het nieuwste schoolgebouw van Hoorn werken we dagelijks aan goede lessen en het omkijken naar elkaar. Natuurlijk ben jij ook van harte welkom om samen met ons te werken aan een betere wereld. Ik wens je veel leesplezier en vooral heel veel succes bij het maken van je keuze! Wessel van de Hoef Rector Heb je je al aangemeld voor een Beleef-het-Oscar-middag? Op zo’n middag krijg je een paar proeflesjes zodat je weet hoe een les bij ons op school gaat! Open Huis • maandag 5 februari 2024 (18.30 - 21.00 uur) • dinsdag 6 februari 2024 (15.00 - 17.30) en (18.30 - 21.00 uur) Beleef het Oscar Middagen voor groep 8: • dinsdag 28 november 2023 (15.30 - 17.00 uur) • donderdag 18 januari 2024 (15.30 - 17.00 uur) • woensdag 28 februari 2024 (15.30 - 17.00 uur) Informatieavond kunst-, sport- en technologielijn • donderdag 15 februari 2024 (van 19.00 - 21.00 uur) Kijk op oscarromero.nl voor meer informatie. 3 We willen de wereld steeds een beetje beter maken, net zoals Oscar Romero deed. Hij kwam namelijk op voor de armen en onderdrukten. Zijn spreuk “Vrede is een product van rechtvaardigheid” hangt daarom zichtbaar in onze aula.

4 Leer in goede sfeer! Als brugklasleerling heb je een eigen plek in de school waar je veel lessen krijgt, je hoeft daardoor niet meteen in het hele gebouw de weg te weten. Daar ontmoet je dus de docenten die je lesgeven. De brugklas heeft ook een leerplein waar je zelfstandig aan het werk kunt. Daar werkt een onderwijsassistent die je kan helpen. Je teamleider heeft een kamer dicht bij het leerplein, waar je ook terecht kunt voor vragen. Ons mooie gebouw Onze school is licht en ruim. We hebben een aparte onderbouwaula waar je fijn in de pauze kunt zitten. Op onze leerpleinen kun je rustig werken en dat kan natuurlijk ook in onze mediatheek. Voor de lessen van een aantal vakken hebben we speciale vaklokalen, bijvoorbeeld biologie, natuur- en scheikunde. Daar kan je proefjes doen en er staan veel dingen om in de lessen te gebruiken, zoals een skelet. Ook voor tekenen, handvaardigheid en gym zijn er mooie vaklokalen. De gymzalen herken je aan de buitenkant ook makkelijk: ze zijn knalrood.

5 KIJK OOK ONLINE! Scan de QR-code en laat je verrassen door ons mooie schoolgebouw! Deze QR-code linkt je door naar filmpjes over Oscar Romero. Je stapt in de wereld van ‘het Oscar’. Een fijne, gezellige school waarin docenten en leerlingen werken in een sfeer die vast ook bij jou past. Ontdek wat onze school jou allemaal te bieden heeft!

6 Voor ons staat ‘Leer in goede sfeer!’ centraal. Iedereen met een mavo, mavo/havo, havo, havo/vwo of vwo-advies is welkom. Onze brugperiode duurt twee jaar en daar leggen we de basis voor een fijne en gezellige schooltijd. We hebben namelijk alle tijd om ervoor te zorgen dat jij op de juiste plek terechtkomt! Wat de beste brugklas voor jou is, wordt bepaald door het advies van de basisschool. Veel leerlingen kiezen voor de Oscarsfeer, vraag het ze maar als je op onze school komt kijken! Brugklasprogramma Hoe ziet een dag bij ons op school eruit? • Je eerste les begint meestal om half negen je kunt je fiets parkeren op het schoolplein, maar ook in de overdekte stalling. • Voor de les stop je je jas en je telefoon in je kluisje • Na het derde lesuur heb je een kleine pauze, je kunt wat eten en drinken in de onderbouwaula of even naar buiten. • Na het vijfde lesuur is het grote pauze. • In de lessen werk je veel met je iPad en krijg je allerlei verschillende op drachten. Soms werk je alleen, maar ook vaak met anderen samen. • Na de lessen kun je nog rustig werken op het leerplein. • De lesdag duurt tot uiterlijk half vier. Lianne Reus: Er valt voor iedereen wat te leren! Je eerste les begint meestal om half negen je kunt je fiets parkeren op Voor de les stop je je jas en je telefoon in je kluisje Na het derde lesuur heb je een kleine pauze, je kunt wat eten en drinken Na het vijfde lesuur is het grote pauze. In de lessen werk je veel met je iPad en krijg je allerlei verschillende opNa de lessen kun je nog rustig werken op het leerplein. De lesdag duurt tot uiterlijk half vier.

Mentorles Alle klassen hebben een mentor, de belangrijkste docent die je hebt. In de brugklas helpt je mentor je met alles wat nieuw is. Hoe je de weg in school vindt, hoe je je huiswerk kunt vinden, hoe je dat het beste kan maken en je leert je rooster te lezen. Maar het allerbelangrijkste is dat je van je mentor leert hoe je je schoolwerk goed kunt doen. KIC les In de brugklas heb je elke week een KIC les. KIC staat voor Kracht in Controle. In de KIC-lessen leer je meer over je eigen talenten en kwaliteiten. Ook is er aandacht voor hoe we willen dat je op Oscar Romero met elkaar omgaat. Als je binnenkort een keer in school bent, zie je overal posters hangen waar “Handig gedrag” op staat. Ook dat hoort bij KIC, dat je weet welk gedrag wij graag willen zien in onze school: vriendelijk zijn tegen anderen en verantwoordelijkheid nemen voor jezelf, zodat iedereen zich veilig voelt. Bryce: Bij KIC gaat het om vertrouwen. Eva: Bij onze mentor kunnen we terecht met al onze vragen, hij heeft altijd tijd voor ons 7

De iPad Als je kiest voor onze school heb je een iPad nodig. In veel lessen kun je daarin je lesstof vinden. Voor sommige vakken, zoals Engels, heb je helemaal geen boek, voor andere vakken heb je naast de iPad ook een boek nodig. Huiswerk maken doe je ook veel op je iPad, de docent kan dan goed zien hoe je werkt en kan je snel helpen met schoolse zaken. Extra vakken voor de havo/vwo en vwo brugklassen Je krijgt naast alle gewone vakken ook les in Spaans, een belangrijke wereldtaal, en Research. Research is een vak waarin je leert onderzoeken; dat is een belangrijke vaardigheid voor een vwo’er. KIJK OOK ONLINE! Wil je nog veel meer weten over de aanschaf en het gebruik van de iPad? Scan dan deze QR-code voor de info op onze website. 8 KIJK OOK ONLINE! Kom meer te weten over de brugklassen! Via deze QRcode kom je bij de juiste info.

Kennismaking en wennen Voor de zomervakantie is er een kennismakingsdag met je nieuwe klas. Dan leer je natuurlijk ook je mentor kennen. Met hem of haar hebben jij en je ouders ook een kennismakings gesprek op school. Hoe meer we al van je weten, hoe beter we weten wat je nodig hebt om een goede start te maken en het goed te kunnen doen bij ons op school. In de eerste periode doe je met je klas en je mentor veel verschillende kennismakingsactiviteiten. Zo leer je je klas snel beter kennen. Vlak voor de herfstvakantie sluiten we de kennis makingsperiode af met een speciale brugklasdag met na afloop een spetterend brugklasfeest. Ronald op den Kelder: Het is mijn zorg dat jij je fijn en veilig voelt in onze school. hem of haar hebben jij en je ouders ook een kennismakings- - herfstvakantie sluiten we de kennis9

10 Welke lijn past bij jou? De Kunstlijn In de Kunstlijn gaat het om het beleven van diverse kunstvormen. Iedere periode staat één van de kunstvakken centraal, zoals tekenen, handvaardigheid, muziek, dans en drama. Er komen kunstenaars en muzikanten in de klas, je krijgt les van echte acteurs en dansers. We nemen je mee naar verschillende musea, naar voorstellingen en doen workshops buiten school. In het tweede en derde jaar staan de nieuwe media, bandcoaching, fotografie en fotobewerking en theater centraal. De Kunstlijn wordt in het derde jaar afgesloten met een meerdaags bezoek aan het theaterfestival Oerol op Terschelling. VOORSTELLiNGEN EXPOSiTiES EN CONCERTEN HET ONTDEKKEN VAN KUNSTiNSTELLiNGEN iN DE EiGEN LEEFOMGEViNG KUNSTENAARS EN MUZiKANTEN iN DE KLAS NGEN ES EN VERBREDiNG EN VERDiEPING VAN HET REGULiERE KUNSTPROGRAMMA KIJK OOK ONLINE! Wil je meer weten over één van de lijnen? Maak dan gebruik van de QR-code die bij de desbetreffende lijn hoort.

11 De Sportlijn Houd je van sporten? Op Oscar Romero hebben we een Sportlijn. Je doet hierin verschillende sporten, zowel binnen als buiten, op school en buiten school. Met onze prachtige gymzalen, fitnessruimte en crossfitruimte zijn er op school heel veel sporten mogelijk. Bij de Sportlijn hebben we speciale aandacht voor schaatsen. Je sluit de Sportlijn in de 3e klas af met een mooie, meerdaagse reis naar de Weissensee in Oostenrijk. Daar schaats je de alternatieve Elfstedentocht: een ervaring om nooit te vergeten! Door middel van sport leren we onze leerlingen van de Sportlijn ook samenwerken en organiseren. Niet voor niets kiezen deze leerlingen in de bovenbouw vaak voor de vakken LO2 of Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM). De leerlingen van LO2 en BSM helpen op hun beurt weer bij activiteiten van de Sportlijn. Daarnaast assisteren onze Sportlijn-leerlingen elk jaar bij de sportdag van een basisschool.

12 De Technologielijn Als je kiest voor de Technologielijn, ga je in de brugklas aan de slag met LEGO-Robotica. Je leert LEGO-Robots programmeren en bouwen die kleine missies kunnen uitvoeren, zoals dansen. Ook leer je van alles over radiografische besturing. Uiteindelijk vorm je met andere Technologielijn-leerlingen een Oscar LEGO-Roboticateam waarmee je met de First LEGO League-wedstrijd meedoet. Bij radiografische besturing vorm je met je team van ongeveer zes leerlingen een Formule 1-team, het ‘os-CAR-team’. Samen versier je de kap van een radiografisch bestuurbare auto en doe je mee met een wedstrijd op het circuit van de Model Auto Club in Heemstede. Na de brugklas ga je verder met bouwen, solderen en microchips programmeren. Je werkt bijvoorbeeld met de Arduino. Aan die microprocessor kun je sensoren, LEDjes of motortjes vastmaken. Programmeren doe je met gratis Arduino-software. Weet je nog niks van chips en programmeren? Geeft niks! Je krijgt een paar introductielessen om de basis te leren. Daarna ga je zelf iets bouwen: een rijdende robot, een hightech huis, een plantenkas of een knikkerfabriek. Daarnaast kan je met radiografische besturing verder gaan, bijvoorbeeld met radiografische zeilboten. Kiezen voor een lijn Kiezen voor een lijn is niet verplicht. Als je dat wel doet, heb je één dag per week twee extra lessen en daarnaast regelmatig activiteiten op of buiten school. Voor deze lessen heb je geen huiswerk. Het is belangrijk dat je gemotiveerd bent als je één van de lijnen wilt volgen. Je hoeft er niet goed in te zijn, maar het is wel belangrijk dat je enthousiast bent om er veel te leren. Je volgt een lijn drie jaar en betaalt daarvoor € 185,- per jaar. KIJK OOK ONLINE! Meld je aan voor de extra informatieavond op 15 februari via de QR-code. Welke lijn kies jij?

Informatie voor ouders Zelfstandig werken Alle leerlingen in de brugklassen werken met een iPad, die via school te koop is. Op de iPad kunnen de leerlingen allerlei praktische zaken vinden zoals huiswerk, rooster, toetsen, digitale lesmateriaal en cijfers. Met behulp van de iPad kunnen docenten makkelijk differentiëren met basisstof, maar vooral ook met herhalings-, verrijkings- en/of verdiepingsstof. Binnen de school willen we de iPad zo instellen dat er alleen apps en programma’s gebruikt kunnen worden die nuttig zijn in de lessen. Buiten school kan er veel meer, maar ook daar heeft u als ouder invloed op. Bij problemen met de iPad kunnen leerlingen in de pauze terecht bij de iHelp-balie. Daar worden ze geholpen door onze systeembeheerders. Zij lossen de meeste problemen meteen op. Als dat niet direct lukt, dan krijgt de leerling tijdelijk een andere iPad te leen. Mentor Iedere klas heeft een mentor, een docent die lesgeeft aan de klas in zijn of haar vak en daarnaast een mentorles geeft. In de mentorles leren de leerlingen leren, huiswerk aanpakken, roosters lezen en kunnen ze terecht voor allerlei vragen. De mentor heeft ook tijd voor individuele gesprekken met alle kinderen in de klas en kent de leerlingen snel. Voor u als ouder is de mentor degene waar u het meeste contact mee zult hebben vanuit school. De mentor werkt samen met de KIC docent om de groep zo goed mogelijk te begeleiden. Michiel Berkhout: brugklasmentor te zijn omdat je leer lingen echt helpt bij het ontdekken wat een middelbare school is. 13 KIJK OOK ONLINE! Wil je nog veel meer weten over de aanschaf en het gebruik van de iPad? Scan dan deze QR-code voor de info op onze website. Daarnaast is de school in teams verdeeld, met elk een teamleider. Mentor, teamleider en het ondersteuningsteam werken samen zodat leerlingen de begeleiding krijgen die er nodig is. Zowel in de klas als daarbuiten. Het is leuk om mentor te zijn omdat je leer-

KIC lessen Kracht in Controle is een lesprogramma dat aan alle eerste klassen wordt aangeboden. Het is een programma dat gegeven wordt door een opgeleide KIC docent. Het gaat over groepsdynamiek, jezelf en je talenten en kwaliteiten ontdekken, over rekening houden met elkaar. Vanuit KIC zijn er schoolbrede afspraken gemaakt over welk “Handig Gedrag” we belangrijk vinden in onze school. Pluspunt Het Pluspunt is een oase van rust in school. Hier kunnen leerlingen die dat nodig hebben tot rust kunnen komen, hun planning doornemen en huiswerk maken. En dat altijd onder toezicht en begeleiding van ons ondersteu14 Handig Gedrag V erantwoordelijk • Ik houd mij aan de regels en aan de gemaakte afspraken • Ik ruim mijn eigen spullen op en houd de school netjes • Ik zet mij actief en op een positieve manier in • Ik begroet en behandel iedereen met respect • Ik help anderen waar ik kan • Ik luister en laat anderen uitpraten V riendelijk •Ik geef een ander de ruimte om zichzelf te zijn •Ik respecteer de grens van een ander, ook op sociale media •Ik kom alleen aan iemands spullen als ik daar toestemming voor heb V eilig ningsteam, afgestemd met de mentor. Ook worden er met deze leerlingen individuele afspraken gemaakt, zodat de begeleiding maatwerk is. De afspraken voor de begeleiding worden vastgelegd in een plan zodat alle docenten van deze leerlingen weten wat er in de klas nodig is. In ons schoolondersteuningsprofiel kunt u lezen wat er bij ons mogelijk is. Gezonde School Onze school is in het trotse bezit van het vignet Gezonde School, een erkenning voor scholen die structureel werken aan het verbeteren van de gezondheid en welzijn van hun leerlingen en medewerkers. Daar plukken leerlingen KIJK OOK ONLINE! Scan de QR-code voor ons schoolondersteuningsprofiel.

de vruchten van. Het draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. Zo zorgt Oscar Romero voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én hebben wij als school aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van onze leerlingen. Telefoon uit de klas De effecten van de telefoon in de klas zijn steeds duidelijker, kinderen zijn sterk gericht op hun telefoon. Daardoor zijn ze minder geconcentreerd op de les, kinderen mogen bij ons op school geen zichtbare telefoon hebben in de lokalen. Elke leerling heeft een kluis om de telefoon in te bewaren. We maken het op deze manier makkelijker voor kinderen om met de les bezig te zijn en efficiënter te werken. Dat leidt tot minder huiswerk voor de leerlingen en tot betere resultaten! Is uw kind een echte topsporter? Dan kunnen wij op school het rooster aanpassen, maatwerk bieden en er zijn vrijstellingen mogelijk voor een of meerdere vakken. Je bent topsporter als je een NOC*NSF of KNVB-status hebt. Contact met school Wij vinden contact met ouders erg belangrijk. We nodigen daarom voor de zomervakantie alle nieuwe leerlingen uit met hun ouders voor een persoonlijk gesprek met de mentor. Er zijn vaste momenten in het jaar waarop u met de mentor kunt afspreken. Wij zullen ook contact met u opnemen als we dat nodig vinden, zodat we samen voor uw kind, onze leerling kunnen zorgen. Marieke Viëtor: we werken graag veel samen met u als ouder van onze leerling! 15

Bouwsteen 1, 1625 PD Hoorn telefoon: 0229 285 685 e-mail: oscar-romero@tabor.nl www.oscarromero.nl Meer weten over onze school? Ontdek het Oscar tijdens ons Open Huis

RkJQdWJsaXNoZXIy NTI4Ng==