Menu

Corona: scholen gesloten!

SCHOLEN DICHT… DE VO GIDS HELPT

Je school is voor een paar weken gesloten vanwege het coronavirus. Wat nu? De VO Gids helpt!
Met handige tips om deze bizarre tijden door te komen. Met leuke links om te blijven oefenen, zodat je straks tóch klaar bent voor de brugklas. Bekijk de tips en links hieronder. En als je nog geen keuze hebt gemaakt voor een middelbare school, bekijk de scholen dan gewoon vanuit je luie stoel: online in onze SchoolWijzer.

 

MILJOENEN VOOR LAPTOPS – 24 maart 2020

Kinderen die thuis geen laptop, computer of laptop hebben, kunnen er tijdelijk een krijgen. Daar trekt de minister van Onderwijs 2,5 miljoen euro voor uit. Hij wil dat elk kind mee kan doen met onderwijs op afstand nu de scholen vanwege het coronavirus gesloten zijn.
Met dit geld kan de SIVON, een ict-coöperatie van schoolbesturen, duizenden scholieren helpen. Het gaat om kinderen die zelf geen laptop hebben en die ook niet via de school kunnen lenen. Aanvragen moet via de school.
Pierre Windt online workshop Corona De VO Gids

GRATIS ONLINE WORKSHOPS EN LUISTERBOEKEN – 24 maart 2020

Er komt steeds meer online lesmateriaal waar leerlingen thuis gratis gebruik van kunnen maken. Zoals de online colleges van Boekids University, die live zijn te volgen voor scholieren van basisscholen en middelbare scholen. Het zijn bijvoorbeeld workshops over sieraden maken met restafval door vlogger Ami, Japans rekenen met noedelsoep door meester Harry of koken uit de voorraadkast door topkok Pierre Wind. Kijk voor het programma en de tijden op www.boekids.nl.

Gym op afstand

De vereniging van leraren Lichamelijke Opvoeding, de KVLO, verzamelt intussen filmpjes en ideeën voor gymnastiek op afstand. Zowel voor leerlingen van primair onderwijs (PO) als voortgezet onderwijs (VO). De filmpjes en spelletjes zijn gemaakt door leraren in het hele land.

De nationale bibliotheek KB heeft 30 gratis luisterboeken klaargezet. Die kun je downloaden via de app LuisterBieb, ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Ben je lid van een lokale bibliotheek, dan kun je op jeugdbibliotheek.nl inloggen en nog veel meer boeken en lessen vinden.

 

Meester Jelmer tips groep 8 coronavirusZÓ KOM JE OP EEN LEUKE MANIER DE CORONACRISIS DOOR! – 20 maart 2020

Meester Jelmer helpt alle achtstegroepers
Meester Jelmer geeft les aan groep 8B op de Prins Willem-Alexanderschool in ’s-Gravenzande (Westland). Hij geeft slimme tips, niet alleen aan zijn eigen klas, maar aan alle kinderen in Nederland. Allemaal zitten jullie immers thuis omdat de scholen dicht zijn vanwege het coronavirus. Maar je wilt straks wél klaar zijn voor de brugklas! Met de tips van meester Jelmer is het nog leuk ook om bij te blijven.

Meer lezen

 

EINDTOETS GROEP 8 GAAT NIET DOOR! – 18 maart 2020

Zit je nu in groep 8, dan hoef je dit jaar geen eindtoets te maken in april. Het gaat niet door omdat de scholen sinds 16 maart gesloten zijn wegens het coronavirus. Dit heeft minister Slob besloten. Lees het officiële nieuwsbericht.

De papieren eindtoets zou van 15 tot en met 17 april worden afgenomen. Maar nu de scholen dicht zijn, hebben de leerkrachten het heel druk met het organiseren van onderwijs voor de kinderen die thuis zitten. Ze kunnen je daardoor onvoldoende voorbereiden op de eindtoets. Bovendien heb je je schooladvies al gekregen en de minister wijst erop dat het advies van de basisschool toch altijd leidend is.

Dat betekent overigens niet dat je nu niets meer hoeft te doen als achtstegroeper! De meeste scholen zorgen ervoor dat je wel huiswerk krijgt. Op veel scholen kunnen ouders wekelijks een pakket met opdrachten ophalen, andere scholen sturen dagelijks een mail met huiswerk.
scholen gesloten

 

BLIJF OEFENEN – 17 maart 2020

De komende weken kun je ook blijven oefenen met taal, rekenen en lezen. Op internet is van alles te vinden en misschien maakt je eigen juf of meester wel een webpagina aan waar je opgaven kunt vinden. Zo voorkom je dat je kennis wegzakt én je verveelt je minder! Houd contact met je klas via mail of WhatsApp, en probeer elke dag wat oefeningen te doen.

SCHOLEN ZIJN CREATIEF!

Ben jij ook al begonnen met onderwijs op afstand? Hoe krijg jij het huiswerk van jouw school?
Door heel Nederland bedenken leraren creatieve oplossingen om hun leerlingen op afstand te begeleiden. Ook op social media delen veel leraren hun ervaringen.
Kijk hoe scholen in het hele land het aanpakken.

 

ALLE SCHOLEN TOT 6 APRIL GESLOTEN – 16 maart 2020

Vanwege het coronavirus worden alle scholen in Nederland van 16 maart tot 6 april gesloten op bevel van onderwijsminister Slob. Dit om verder verspreiding van het virus te voorkomen.

NAAR DE OPEN DAG? CHECK OF HET DOORGAAT!

Had je plannen om deze maand nog (met je ouders) naar een open dag of voorlichtingsavond op een middelbare school te gaan? Let op: dat gaat waarschijnlijk niet meer door! Kijk op de website van de school of – als je niets kunt vinden – bel gewoon even. De scholen zijn in principe gesloten, maar er zijn meestal nog wel mensen aanwezig.

NOG MEER AFGELAST?

Misschien heb je wel de pech dat je schoolkamp niet doorgaat. Ook de sportdagen ter gelegenheid van Koningsdag zijn al afgelast. Maar het eindfeest is nog ver weg. Laten we er van uitgaan dat dát wel doorgaat.
Zodra er meer nieuws is, vind je dat hier. De VO Gids houdt jou en je ouders op de hoogte!