De brugklas 

Op het vmbo van het Elde College in Schijndel kun je in verschillende (dakpan)brugklassen starten:

  • vmbo theoretisch/ kader
  • vmbo kader/ basis
  • vmbo basis
  • vmbo basis/ praktijkonderwijs

In een dakpanbrugklas stel je je eigen leerroute nog een jaartje uit. Je krijgt les op het hoogste niveau waardoor je het beste uit jezelf haalt. Je vervolgt je leerroute in de tweede klas  via vmbo theoretisch, vmbo kader, vmbo basis of naar praktijkonderwijs.

Ga je na de brugklas naar kader of basis? Dan kies je voor een profiel waarin jij je verder wilt specialiseren. Je kunt kiezen uit:

  • Bouwen, Wonen en Interieur
  • Produceren, Installeren en Energie
  • Zorg en welzijn
  • Groen

Vmbo-theoretisch (en gemengd)

Bij de theoretische leerweg doe je alleen examen theoretische vakken. Binnen de gemengde leerweg doe je examen in tenminste 5 theorievakken en één beroepsgericht vak. 

Vmbo-kader

Als je kiest voor vmbo kader dan krijg je vooral praktijkvakken, maar er is ook ruimte voor theoretische vakken. Op je eigen laptop maak je opdrachten en je doet veel met je handen. 

Vmbo-basis

Volg je de vmbo basis route dan krijg je veel praktijkvakken. Je werkt vooral met je handen. Je krijgt les in zoveel mogelijk hetzelfde lokaal en van een klein en vast docententeam. 

Praktijkonderwijs

Op het praktijkonderwijs van het Elde College leer je door te doen. Je ontwikkelt vaardigheden die nodig zijn om later te gaan werken en zelfstandig te kunnen wonen, leven en leren. Samen met je ouders en je mentor stel je je eigen leerplan samen. Je hebt je eigen docenten en de klassen zijn klein.

Lekker in je vel zitten en jezelf zijn, dat is belangrijk!

Al voor de zomervakantie maak je kennis met je mentor en je nieuwe klasgenoten. Zo heb je iedereen al eens een keer gezien voordat je start in de brugklas. Je mentor is je belangrijkste begeleider. Hij of zij helpt je bij het wennen op school, het leren studeren en het plannen van het huiswerk. De mentor staat voor je klaar als je hulp nodig hebt. Als je mentor even niet beschikbaar is, dan kun je ook altijd bij de leerlingcoach terecht.

Twee keer per week is er een dagstart samen met je klas. Tijdens de dagstart heb je het met elkaar over de planning van de komende dagen maar ook over belangrijke onderwerpen die spelen in de klas of in het nieuws.

We vinden het belangrijk dat alle leerlingen fijn met elkaar omgaan. Daarom besteden we in elke klas veel aandacht aan groepsdynamica. Als de sfeer in de klas goed is, kom je veel beter tot leren, zit je lekkerder in je vel en kun je jezelf zijn.

De leerlingen groeien bij ons in zelfvertrouwen, mede doordat ze drie keer per jaar op school presentaties houden over hun leerproces. Daarbij kiezen de leerlingen zelf wie ze uit willen nodigen. Na de presentatie praten we nog door met de leerling en de ouders over hun ontwikkeling op school en de leerdoelen die we weer gaan opstellen. Hierdoor krijgen de leerlingen meer eigenaarschap over hun eigen schoolkeuzes.

Elde Xtra

  • T@W
    Bij het vak Talent @ work onderzoek je waar je goed in bent en wat je verder wilt ontwikkelen. Om goed te kunnen kiezen is het belangrijk dat je erachter komt wie je bent, wat je kunt en wat je passie is. Daar nemen we rustig de tijd voor tijdens het eerste jaar op het Elde College. 
  • Sport en musical
    Is sporten helemaal jouw ding? Of steel je liever de show? Misschien zijn onze sport- of musicalklassen wel iets voor jou!