Rutger Kopland VO Eemsdelta

Rutger Kopland vind je in Siddeburen, een centrumdorp op het Noordoost-Groninger platteland. Op deze vmbo/havo- school kent iedereen elkaar en is iedereen bij elkaar betrokken. Dit jaar is de school verhuisd naar een modern gebouw met speciale lokalen voor het nieuwe vak informatietechnologie. Een vak waarbij je leert in de praktijk en dat goed aansluit op een vervolgopleiding in de ICT of mediavormgeving. Wist je dat Rutger Kopland een van de populairste dichters van Nederland was? Onze leerlingen hebben al veel prijzen gewonnen met poëzie.

AANPAK

De volgende vragen staan centraal:

  • Wat heb jij specifiek nodig?
  • Hoe maken we leren betekenisvol?
  • Hoe kun je er zijn voor anderen en de wereld?

Je mentor begeleidt je bij het maken van keuzes op het gebied van welzijn, talentontwikkeling, ondersteuning en je loopbaan. Waar ben je goed in, wat kan beter, wat zijn je ambities en wat heb jij van ons nodig? We bieden allerlei vormen van ondersteuning en talentprogramma’s.

Leerstof krijgt betekenis als je weet waarvoor je deze nodig hebt. Daarom werk je aan opdrachten van bedrijven, loop je stage, doe je mee aan wedstrijden en maak je uitstapjes. Je ontdekt bijvoorbeeld de Eemshaven, de havenstad Delfzijl met zeestrand, de historische stad Appingedam, de wierdedorpen, de landbouw en de natuurgebieden.

Op onze school kan iedereen zichzelf zijn. Je leert elkaar kennen en elkaars verschillen respecteren. In opdrachten leer je hoe je iets voor elkaar en de wereld kunt betekenen. Je komt op voor anderen of denkt mee over oplossingen voor (actuele) problemen. Je organiseert ook activiteiten voor de regio.

IN DE PRAKTIJK

Zo word je sterk in taal, burger van de wereld, trots op jezelf en ondernemend: 

  • Je doet mee aan allerlei talige activiteiten, zoals het Groninger Scholierendebat en de dichtwedstrijd DoeMaarDichtMaar. En als je tijd over hebt, ga je lezen. De mediatheek heeft de nieuwste (jeugd)boeken.
  • Drie keer in het jaar is er een activiteitenweek. Dan kun jij je talenten ontdekken. Je kunt kiezen uit verschillende opdrachten. Daarvoor ga je ook buiten de school op onderzoek uit. Zo word jij trots op wat jij kunt en leuk vindt!
  • Actuele maatschappelijke vraagstukken vragen om mondiale oplossingen. Daar leer over nadenken in de klas, maar ook tijdens de buitenlandreis. 
  • Bij het vak informatietechnologie werk je samen aan realistische opdrachten van bedrijven. Je maakt kennis met de nieuwste technologieën zoals programmeren, robotica, film bewerken en werken met 3D en 2D tekenprogramma's.