IVO-WERKWIJZE

Niet alleen op de basisschool maar ook in de brugklas van het voortgezet onderwijs zijn de verschillen tussen leerlingen nog vaak groot. De ene leerling is goed in Engels, de andere juist in biologie. De ene wil graag geholpen worden, de andere zoekt het liever zelf uit. Iedereen is anders! Ons antwoord om met al deze verschillen om te gaan, is de ivo-werkwijze. Dat werkt zo.

Tijdens de lessen wordt nieuwe stof behandeld, waarna je gaat oefenen om het je eigen te maken. Na een aantal lessen volgt er een toets. Maar wat als je het nog niet helemaal begrijpt? Op Duinzigt kun je dan een i-uur volgen, waarin de stof in een klein groepje nog een keer rustig wordt uitgelegd. Daarna kun je de toets met vertrouwen tegemoet zien. En als het dan toch een keer tegenvalt, is het goed om te weten dat je de meeste toetsen mag herkansen.

SKILLZ

Voor veel leerlingen is het best even wennen met al die verschillende vakken en docenten. En dan krijg je ook nog iedere dag huiswerk. Om je te helpen je schoolwerk goed te organiseren, biedt Duinzigt in klas 1 het vak Skillz. Ook ontvang je een Plenda (plan-agenda), waarmee je in de Skillz-lessen leert om volgens een vast stappenplan het huiswerk te plannen.

Bij Skillz is er ook aandacht voor taal en rekenen. Het advies van de groep-8-leerkracht en de eindtoets geven weliswaar aan dat je mavo of havo aan kan, maar op onderdelen kan er nog sprake zijn van een achterstand. Bij Skillz formuleer je je persoonlijke leerdoelen voor taal en rekenen en ga je met een computerprogramma aan de slag om de achterstanden in te halen. Heb je de basisstof onder de knie, kun je kiezen voor de verrijking.

DUINZIGT XL

Dat brengt ons bij de derde goede reden, want naast ondersteunen willen we je ook uitdagen. Bij Duinzigt XL kun je je talenten ontdekken en ontwikkelen. Je maakt bij aanmelding een keuze voor XL Sports, XL Arts of XL Discovery. Je gaat twee uur per week iets doen wat je echt leuk vindt en waar je al goed in bent. Ben je sportief, creatief of juist meer onderzoekend ingesteld, er is voor iedereen een aantrekkelijk programma.

Duinzigt XL volg je met leerlingen uit je eigen klas, maar ook met leerlingen uit andere brugklassen met dezelfde interesses als jij. Het is anders dan alle andere vakken. Je hebt geen boeken, geen huiswerk en ook geen toetsen. Je gaat ook regelmatig de school uit voor een excursie. Vanaf klas 2 zal je ontdekken hoe je jouw talenten kunt benutten, op school en in de toekomst. 

HEEL VEEL EXTRA'S

Tot slot biedt Duinzigt binnen en buiten de lessen nog heel veel extra’s waar je je talenten kunt tonen en ontwikkelen. Zo is er het vak sociale vorming en een stage in klas 3. Er zijn schoolfeesten, vieringen en buitenlandse reizen. Voor de sportievelingen zijn er sporttoernooien en wordt er jaarlijks een wintersportreis georganiseerd. 

Ben je meer een creatief persoon, dan kun je je opgeven voor het Open Podium of de Duinzigt Toneelgroep. Heel bijzonder is ook dat je eindexamen kan doen in de vakken muziek en beeldende vorming. Ook biedt Duinzigt het vak IT&M, wat staat voor Informatietechnologie en Media. IT&M is een creatief en technisch vak, waarbij je leert met behulp van de computer producten te ontwerpen en te maken.

Voor de 'jonge leerling' voor wie de brugklas net iets te vroeg komt, is er de Groeiklas. De aanmelding en de intake voor de Groeiklas vindt plaats in december en januari.