Extra Aanbod

Veel scholen hebben een bijzonder onderwijsaanbod. Dit is voor jou belangrijk om te weten, want je wilt een bewuste keuze maken.Je gaat immers niet alleen naar school om wiskunde of Frans te leren! Er zijn nog veel meer mogelijkheden!
Hieronder staat een lijst met bijzondere varianten op het gewone onderwijsaanbod.
Klik er maar op en de VO Gids vertelt je meer.

Algemene sociale vaardigheden

Wat is het?
Alle scholen besteden aandacht aan sociale vaardigheden. Veel scholen hebben daarnaast speciale programma’s of trainingen voor leerlingen die wat hulp kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze gepest worden of zelf pesten.

Wat kun je ermee?
Je kunt goed omgaan met andere mensen én met jezelf. Je kunt duidelijk zeggen wat je bedoelt en ook goed naar anderen luisteren.

Anglia masterclass

Wat is het?
Je volgt lessen waarin je alleen maar Engels spreekt. Als je goed bent, kun je hiermee doorgaan in de hogere klassen.

Wat kun je ermee?
Je leert goed Engels! Soms zijn er speciale schoolreisjes. Je kunt internationale vrienden maken. Als je een certificaat haalt op het hoogste niveau kun je naar een Engelse hogeschool of universiteit.

Weblinks:
Anglia, meer weten?

Begaafdheidsprofielschool

Wat is het?
Deze scholen kunnen hoogbegaafde, hoogintelligente en getalenteerde kinderen goed begeleiden en lesgeven. Ze weten alles van onderpresteren en faalangst.

Wat kun je ermee?
Je krijgt als hoogbegaafde leerling lessen die je uitdagen. Je haalt uit jezelf wat je in je hebt.

Weblinks:
Meer over begaafdheidsprofielscholen

Businessklas

Wat is het?
Een klas waarin leerlingen met handelsinstinct oefenen als ondernemer. Je zet een eigen bedrijfje op. Natuurlijk is er veel aandacht voor economie en ICT, maar ook voor Duits of Engels. Je gaat misschien wel over de grens zakendoen!

Wat kun je ermee?
Je ontdekt of het ondernemerschap iets voor jou is. Je bereidt je goed voor op een commerciële vervolgstudie.

Chinees

Wat is het?
Als extra vak volg je één of twee uur in de week Chinese les. Je leert flink wat Chinese karakters en maakt kennis met de Chinese cultuur. China is heel belangrijk voor de wereldeconomie.

Wat kun je ermee?
Veel bedrijven zoeken mensen die wat Chinees kunnen. Daarmee maak je een goede indruk op Chinezen. Je krijgt een bredere blik op de wereld.

Weblinks:
Chinees op school

Cultuurklas


Wat is het?

Je volgt extra vakken die te maken hebben met theater, beeldende kunst, muziek of andere cultuuruitingen. Op sommige scholen krijg je ook extra geschiedenis of taal. Vaak zijn er leuke uitstapjes. Je doet mee aan workshops en gaat zelf dingen maken.

Wat kun je ermee?
Je ontdekt waar je talenten liggen en gaat die verder ontwikkelen.

Weblinks:
Cultuurprofielscholen

Entreprenasium


Wat is het?
Havo of vwo waar je leert ondernemen. Je bedenkt een idee voor een project of bedrijf en werkt dat uit. Je leert hoe je zelf geld kunt verdienen én wat je kunt bijdragen aan de maatschappij. Je gaat op bezoek bij andere ondernemers.

Wat kun je ermee?
Na zes jaar heb je een havo- of vwo-diploma, maar misschien ook wel een eigen bedrijf! Je bent klaar voor een commerciële vervolgstudie.

Weblinks:
Ga in business!

Europese samenwerking

Wat is het?
Je volgt lessen en doet projecten waarbij je over de grens kijkt. Je komt in contact met leerlingen in andere Europese landen. Soms kun je tweetalig onderwijs volgen.

Wat kun je ermee?
Je leert goed omgaan met mensen uit andere culturen en je went eraan om te communiceren in een andere taal. Je begrijpt waarom Europa belangrijk is.

Weblinks:

Europees platform
Nuffic

Het Vakcollege

Wat is het?
Het Vakcollege verbindt het vmbo en mbo met bedrijven. Je volgt veel praktijklessen. Je kiest een richting: techniek, zorg en welzijn, ICT, winkel of algemeen.

Wat kun je ermee?
Je leert een echt vak waar je trots op kunt zijn. Met je vmbo-diploma stroom je door naar het mbo. Grote kans dat je snel een baan vindt!

Weblinks:
Meer over Het Vakcollege?

Huiswerkbegeleiding

Wat is het?
Na schooltijd blijf je wat langer op school om daar met anderen je huiswerk te maken. Leerlingen uit hogere klassen helpen je. Ze leggen moeilijke stof uit en vertellen je hoe je handig kunt leren. Soms zijn er ook leraren bij.

Wat kun je ermee?

Krijg je je huiswerk niet af of snap je het niet? Met huiswerkbegeleiding lukt het vast wel!

ICT-klas

Wat is het?
Alle kinderen hebben een eigen laptop, iPad of andere tablet. In plaats van boeken gebruik je vaak digitaal lesmateriaal. Je leert digitale presentaties maken en online samenwerken.

Wat kun je ermee?

Als je altijd je eigen computer bij de hand hebt, leer je zelfstandig werken en informatie zoeken. Je kunt goed omgaan met moderne media.

Mbo-samenwerking

Wat is het?
Jouw school werkt samen met een regionaal opleidingencentrum (roc). Je leert al wat het mbo later van je verwacht. Soms krijg je les van een mbo-docent. Dat kan bij jou op school of op het roc.

Wat kun je ermee?

Je weet al een beetje hoe het er eraan toe gaat op het mbo, en wat het verschil is tussen het vmbo en het mbo. Daardoor is voor jou de overstap minder groot.

Muziekklas

Wat is het?
Je krijgt extra muziekles, soms wel drie uur per week. Je speelt veel samen met andere leerlingen. Op je eigen instrument, of je probeert eens wat anders. Je bezoekt én geeft concerten. Je gaat songteksten schrijven en componeren.

Wat kun je ermee?
Je ontdekt wat je leuk vindt en waar je talenten liggen.

Spaans

Wat is het?
Je volgt extra lessen Spaans en maakt kennis met de cultuur in Spaanstalige landen. Soms kun je een internationale schoolreis maken of een uitwisseling doen.

Wat kun je ermee?

Spaans is een wereldtaal. Veel bedrijven zoeken mensen die het Spaans beheersen. Als je Spaans kunt, leer je makkelijker Frans, Italiaans of Portugees.

Sportklas


Wat is het?

Een klas voor leerlingen die van sport houden. Je volgt extra lesuren sport of dansles, soms wel zes uur per week. Je leert ook over dingen die met sport te maken hebben, zoals gezondheid. Er zijn speciale klassen voor leerlingen die naast hun school aan topsport doen.

Wat kun je ermee?

Lekker sporten, naast je schoolwerk!

Weblinks:
Sport en onderwijs
Topsporttalentschool

Technasium


Wat is het?

Een richting binnen havo en vwo met extra veel aandacht voor techniek. Je gaat zelf onderzoek doen, dingen ontwerpen en zelf uitwerken of bouwen.

Wat kun je ermee?
Je ontdekt welke technische beroepen je leuk vindt. Je leert om wetenschappelijk te denken en om samen te werken. Dat is handig bij een technische vervolgopleiding, maar natuurlijk ook daarbuiten.

Weblinks:
Het Technasium

Tweetalig onderwijs

Wat is het?
In een tweetalige klas spreken jij en de leraren geen Nederlands, maar een andere taal. Vaak is dat Engels. Ook je schoolboeken zijn in die taal. Dit geldt voor alle vakken, dus ook voor aardrijkskunde, wiskunde, enz.

Wat kun je ermee?
Je wordt heel goed in een andere taal. Dat is handig voor als je in het buitenland wilt studeren of bij een internationaal bedrijf gaat werken.

Weblinks:
Tweetalig onderwijs

Universitaire samenwerking

Wat is het?
De school werkt samen met een universiteit. Je krijgt soms les van een universitair docent of zelfs een hoogleraar, op je eigen school of op de universiteit. Vaak kun je speciale trajecten volgen.

Wat kun je ermee?
Je maakt kennis met het wetenschappelijk onderwijs en met thema’s die voor universiteiten actueel zijn.

Vwo+

Wat is het?
Atheneum met Latijn. Dit is dus een kruising tussen atheneum (vwo zonder Grieks en Latijn) en gymnasium (met Grieks en Latijn). Soms moet je de andere vakken in kortere lestijd doen.

Wat kun je ermee?
Vooral begaafde kinderen vinden vwo+ vaak interessanter dan een gewoon atheneum. Kennis van Latijn is handig bij andere talen en vakken als biologie en geschiedenis.

Weblinks:
Meer over vwo+